Přejít k hlavnímu obsahu

Exotika na dosah ruky. Od návštěvy Tuniska vás dělí tři hodiny letu

Tunisko je země plná dlouhých písečných pláží, rozmanitých památek, průzračného moře, vyhlášených hotelů se službami na vysoké úrovni i bohatým podmořským životem. Letecky se sem dostanete za pouhé tři hodiny. 

Něco málo o Tunisku

Tunisko leží v Severní Africe. Jeho název je odvozen od hlavního města Tunisu. Stát leží pouhých 150 kilometrů od italské Sicílie. Na západě má 965 km dlouhou hranici s Alžírskem, na jihovýchodě 459 km s Libyí a ze severovýchodu a severu je jeho pobřeží v délce 1 148 km omýváno Středozemním mořem (nikoli Rudým, jak se mnoho cestovatelů mylně domnívá).

Rozloha Tuniska činí 163 610 km² a je tak zhruba 2x větší než Česká republika. Tunisko lemuje pohoří Dorsale, které je pokračováním pohoří Atlas. Nejvyšší horu najdete v severovýchodní části země poblíž hranic s Alžírskem. Její jméno je Džabal aš-Šánabí a tyčí se do výšky 1 544 m n. m. Tunisko leží v subtropickém pásu, horké léto tu proto začíná o poznání dřív než u nás. Ve vyhřátém moři se můžete koupat od května do října.

Tunisko pláže
Drtivá většina pláží v Tunisku je písčitých. Neomývá je Rudé, nýbrž Středozemní moře.
Zdroj:
Shutterstock

Typický tuniský hotel a pláž

V Tunisku najdete hotely menších i světově vyhlášených hotelových řetězců. Za zmínku stojí třeba řetězce El Mouradi, Caribbean, Riu Hotels, Club Marmara nebo řetězec Marhaba. V jednotlivých tuniských letoviscích najdete hotely různé kategorie. Nejoblíbenější jsou pochopitelně čtyřhvězdičkové a pětihvězdičkové ubytovací kapacity. Mnoho cestovatelů se ale spokojí také s ubytováním v hotelu tříhvězdičkové kategorie, o které není v Tunisku nouze.

Hotely jsou povětšinou situované směrem k otevřenému moři. Obvykle se také nachází v uzavřeném komplexu, jehož součástí je tropická zahrada. O palmy, pestrobarevné květiny a upravené promenády zde proto není nouze.

Jednotlivá letoviska se liší dle své konkrétní polohy. Například letoviska na severu země jsou ideální pro milovníky potápění. Nabízí totiž oblázkové pláže. Drtivá většina tuniských pláží je ale tvořena pískem s velmi pozvolným vstupem do moře. Pláže jsou proto velmi vhodné pro rodiny s dětmi nebo hůře pohyblivé osoby.

Bezpečnost v Tunisku

Tunisko bylo dlouho poměrně klidnou a turisty oblíbenou zemí, kde k útokům docházelo pouze zcela zřídka a výjimečně.

Změna nastala v roce 2013 ve městech Súsa (Sousse) a Monastír (Monastir), kde došlo k sebevražedným atentátům. Situace se opakovala také v roce 2015, kdy došlo ke dvěma teroristickým útokům namířeným proti turistům s cílem vyvolat strach z cestování do této země a oslabit tak tuniskou ekonomiku.

Proto je na místě sledovat aktuální dění v Tunisku a okolních zemích a nezapomínat na ostražitost. To ani uvnitř hotelových resortů.

Na druhou stranu je bezpečnost turistů v jednotlivých turistických letoviscích bedlivě střežena a v posledních letech k žádnému významnějšímu útoku namířeného proti turistům nedošlo. Zjevně tedy není důvod, proč se cesty do této země obávat.

Existují však místa, kterým je dobré se při cestách do Tuniska vyhnout. Jde zejména o oblasti poblíž hranice s Alžírskem a Libyí, horské oblasti guvernátů Kasserine a Kef, města Siliana, Kairouan a Kasserine, o pouštní zónu jižně od linie Bir Rijm Maatoug – Borj Bourguiba – Ben Guerdan a horské oblasti na severozápadě Tuniska.

Hammamet Tunisko
V tuniském Hammametu údajně tráví dovolenou třetina všech turistů.
Zdroj:
Shutterstock

Neoblíbenější tuniská letoviska

Výběr tuniského letoviska může vaši dovolenou značně ovlivnit. Je proto dobré vědět, co od vybraných destinací očekávat. Jednotlivá letoviska mají kvalitní infrastrukturu a jsou schopna vyhovět téměř všem požadavkům turistů. Přesto jsou v určitých aspektech odlišná. Kde pro vás bude dovolená nejpříjemnější?

Djerba

Největší ostrov severní Afriky Djerba má rozlohu 514 kilometrů čtverečních a leží pouhé tři kilometry od tuniské pevniny. Ostrov, na který se můžete mimochodem vydat také po souši, nabízí více než 150 kilometrů překrásných pláží, které se postupně svažují do průzračného moře. Na atraktivitě Djerbě přidává i fakt, že se zde mísí arabská kultura společně s tou africkou. Djerba je typická celoročně příjemným klimatem, kdy na srážky narazíte pouze stěží.

Hammamet

Dovolenou v tuniském letovisku Hammamet údajně tráví celá třetina těch, kteří do země cestují. A není se čemu divit. Dlouhé písečné páže lemované palmami připomínají ty z Karibiku. Kvalitní hotely s výbornými službami jsou tady prakticky na každém kroku. Za zmínku stojí jistě i bujarý noční život a nepřeberné možnosti sportovního vyžití. Letovisko se může pochlubit také honosným středověkým centrem, které vybízí k návštěvě.

Mahdia

Pokud toužíte po absolutním klidu a maximálním soukromí, zaměřte se na dovolenou v letovisku Mahdia. Mahdia je díky své poloze a pozvolnému vstupu do moře vhodná pro rodiny s dětmi nebo hůře pohyblivé osoby. Její centrum je spletí mnoha nekonečných úzkých uliček, v nichž můžete nasávat tu pravou tuniskou atmosféru.

Monastir

Další z letovisek Monastir je významným přístavním městem a zároveň rodištěm prvního tuniského prezidenta Habíba Hurgiby. Součástí Monastiru je mezinárodní letiště i honosné mauzoleum přístupné veřejnosti. Monastir je ideálním letoviskem pro turisty hledající dlouhé písčité pláže a milovníky golfu. Nedaleko letoviska totiž najdete velké golfové hřiště.

Monastir Tunisko
V tuniském Monastiru najdete mezinárodní letiště i trochu té historie.
Zdroj:
Shutterstock

Nabeul

Nedaleko již zmíněného letoviska Hammamet leží Nabeul, který je známý hrnčířstvím a výrobou keramiky. Také zde najdete dlouhé písčité pláže, širokou promenádu, hotely střední třídy a velký centrální trh. Letovisko Nabeul patří k těm klidnějším, po setmění ale ožívá tanečními zábavami a hudební produkcí. Milovníci historie by neměli minout zdejší muzeum, které mapuje nálezy z antického města Neapol.

Port El Kantaoui

Letovisko Port El Kantaoui bylo postaveno výlučně za účelem rozvoje turistického ruchu. Tunisané tady proto téměř nežijí. Hledáte-li klid a služby na vysoké úrovni, vydejte se právě sem. Počítejte ale s tím, že v letovisku nenajdete žádné tuniské památky, historické stavby ani obydlí místních. Port El Kantaoui se skládá výlučně z honosných hotelových komplexů a rozkvetlých zahrad. Výjimku tvoří centrum letoviska, kde najdete několik náměstí, restaurací a zábavních podniků.

Sousse

Letovisko Sousse je nejlidnatějším městem Tuniska. Z turistického hlediska opět patří k těm nejnavštěvovanějším. Sousse ve svém srdci ukrývá překrásné historické centrum, díky němuž bylo v roce 1988 zapsáno na Seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO. V Sousse nechybí ani dlouhé písčité pláže a kvalitní hotelové komplexy.

Tabarka

Pokud v Tunisku hledáte místo, které bude překypovat zelení, pak zamiřte do Tabarky. Jednotlivé hotelové komplexy jsou rozesety kolem nádherné, téměř pět kilometrů dlouhé pláže. Pláž pokračuje dalších 15 kilometrů, další hotely byste ale na ní hledali jen marně. Letovisko se navíc nachází v blízkosti horského masivu, který se zvedá do výšky okolo 700 metrů nad mořem a představuje ideální příležitost pro milovníky trekingu.

Mahdia Tunisko
Tuniské letovisko Mahdia je oblíbené zejména pro svou klidnou povahu.
Zdroj:
Shutterstock

Co nevynechat při návštěvě Tuniska?

Tunisko, to nejsou jenom dlouhé písčité pláže a luxusní hotelové komplexy. Tu pravou tuniskou atmosféru nasajete především při prohlídce dobových památek a ve spletitých uličkách jednotlivých letovisek. Co stojí za návštěvu? Tady je malý seznam:

Hlavní město Tunis

V hlavním městě Tuniska žije přibližně 1,8 miliónu obyvatel. Město překvapí svou liberální povahou spojující západ a východ. Tunis je městem kontrastů. Na jedné straně můžete obdivovat moderní výškové budovy, které střídají starobylé arabské medíny. Najdete tady nespočet barů, restaurací, diskoték a nechybí ani obchodní domy, kina či dostihové závodiště. Navštívit tady můžete celou řadu muzeí (například Bardo, které patří k nejhezčím v Tunisku).

Starobylé Kartágo

Kartágo bývalo svého času jedním z nejslavnějších a nejmocnějších měst starověku. Do dnešních dnů se z něj ale dochovaly pouze trosky. Prohlédnout si můžete trosky obětiště, punský přístav, Antoniovy lázně, římský amfiteátr a divadlo a svatyni Tophet. Součástí Kartága je také muzeum, které je rozděleno do šesti tematických částí.

Sidi Bou Said Tunisko
Luxusní letovisko Sidi Bou Said stojí na vysokém útesu nad Kartágem a Tuniským zálivem.
Zdroj:
Shutterstock

Sidi Bou Said

Pokud vám není špatně z výšek, rozhodně zamiřte do středověkého města Sidi Bou Said, které stojí na vysokém útesu nad Kartágem a Tuniským zálivem. Sidi Bou Said patří k těm nejkrásnějším tuniským městečkům. Tvořeno je bílými domy s nezaměnitelným modrým zdobením.

Ostrovy Kerkennah

Hledáte-li klidné místo pro odpočinek nebo rybaření, vydejte se na některý z devíti ostrovů Kerkennah. Ostrovy najdete východně od druhého největšího města Tuniska Sfaxu. Na ostrovech (s výjimkou jednoho z nich, jehož název je Sidi Frej) nenajdete prakticky žádné hotely. Obdivovat ale můžete místní památky a románské ruiny.

Slané jezero Chott el-Jerid

Slané jezero, které má na délku 250 km a na šířku rovných 20 kilometrů, se rozkládá na ploše 5 000 km². Po většinu roku je jezero vyschlé. Jeho povrch je poset množstvím solných krystalů, které vytvořily tlustou vrstvu na vrstvě jílu a mokrého písku.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

36° 48' 29.8476", 10° 10' 33.2976"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Exotika na dosah ruky. Od návštěvy Tuniska vás dělí tři hodiny letu