Přejít k hlavnímu obsahu

Killfie: když cestovatelské selfie zabíjí

Australský pár na dovolené v Portugalsku 12. června vylezl na zídku, pod níž zelo 30 m prostoru. Chtěli se vyfotit s krásným okolím pod sebou. Našli je mrtvé pod zdí. Originální by byla i fotka s postřeleným medvědem, a tak si ji letos v květnu chtěl pořídit jeden koumák v Indii. Raněnému zvířeti to jako dobrý nápad nepřišlo a muže zabilo. Co všechno jsou lidé schopni riskovat kvůli fotce na Facebook nebo videu na YouTube?

Umřít jednou musíme všichni, co se dá dělat, ale že by to muselo být při nebezpečné frajeřině provedené kvůli fotce, kterou se chcete blýsknout před známými, to tedy nezní jako nejchytřejší počin. Přesto takových případů na celém světě neustále přibývá.

Říká se tomu killfie. Tohle podivné slovo v sobě spojuje slovo selfie (autoportrét) a kill, tedy zabít. Bavíme se o snímcích zachycujících lidi v riskantních polohách, ve kterých jim hrozí nebezpečí, či dokonce smrt.

Darwinovy ceny

Pomyslnou „Darwinovu cenu“ každoročně posmrtně získávají jedinci, kteří se omylem ze světa sprovodili opravdu hloupým způsobem, čímž obohatili genofond lidské populace (nebudou totiž už dále předávat svou hloupost dalším generacím).

Při jejich pořizování často porušují nějaký zákaz, jdou za varovnou tabulku, překonávají zábradlí, plot či ostnatý drát. To jim nevadí, pro zajímavý obsah pro publikování na sociálních sítí jsou ochotni udělat cokoliv.

I letos už o život při pořizování cestovatelské selfie přišla pěkná řádka lidí. Například mladá Kolumbijka, která se nevrátila z výletu k vodopádu El Manto de la Virgen. Devatenáctileté dívce se stalo pózování na hraně osudným.

Kámen v hoře Kjerag, okraj jazyka Trolltunga...lidé se rádi fotí na nebezpečných místech.
Zdroj: bigstock.com

Stop selfie, říká policie

Velké problémy mají s tímto fenoménem v Indii. Několik tragédií se tam stalo při foceníé selfies při plavání v moři. Jedna taková nehoda je dokonce zachycená na snímku, když se kadeti indické vojenské akademie fotili na břehu jezera a za nimi se evidentně topí spolužák.

Indické úřady proto zakročily a na některých místech focení zakázaly. V loňské první vlně se to týkalo patnácti pobřežních oblastí. Pokud tedy cestujete do Indie, budete muset na některých zajímavých místech nechat foťák či telefon v kapse.

 
 

Místo

0°, 0°
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Killfie: když cestovatelské selfie zabíjí