Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejhezčí národní parky světa: nebeské výšiny, čarokrásná jezera a tryskající gejzíry

Příroda dokáže neuvěřitelně kouzlit se všemi živly. Výsledkem toho můžou být třeba národní parky po celém světě. Ty nejhezčí jsme pro vás vybrali!

U nás máme Krkonoše nebo České Švýcarsko a spoustu dalších krásných koutů, kam se rádi zatouláme a kde se necháme obklopit přírodou. Uznáváme, že je poněkud sporné sestavovat žebříček nejhezčích národních parků, protože co člověk, to názor. I tak jsme se o to ale pokusili. Porozhlédněte se po nich s námi.

#1 NP Yellowstone (USA)

Americké národní parky jsou fenoménem samy o sobě. Co park, to přírodní perla. Procestovat je a poznat aspoň ta nejpopulárnější místa v nich by si přála spousta z nás. Zatím se podívejme aspoň na fotky.

Yellowstone se rozkládá na území tří amerických států (Wyoming, Montana a Idaho) a vyniká třeba tím, že je nejstarším národním parkem na světě – byl totiž vyhlášen už v roce 1872! 

Vévodí mu především divoká příroda a geotermální úkazy, z nichž nejznámější je nejspíš gejzír Old Faithful. Yellowstone může být synonymem pro kombinaci vodopádů, horkých pramenů, horských jezer, bahnitých jam, gejzírů, kaňonů a lávových polí. Bez zajímavosti nezůstává ani to, že osídlení v oblasti se datuje do období minimálně před 11 tisíci let! 

Yellowstone 1
Yellowstone je nejstarším národním parkem na světě.
Zdroj:
Bigstockphoto
Yellowstone 2
Voda a hory. Zákeřně krásná kombinace!
Zdroj:
Bigstockphoto

#2 NP Torres del Paine (Chile)

Od roku 1959 je coby národní park chráněna i příroda v oblasti Torres del Paine v Chile. Na východě sousedí s argentinským národním parkem Los Glaciares a k těm nejzajímavějším místům patří například masivy Torres del Paine, Cuernos del Paine, jezero Pehoé nebo vodopád Salto Grande. 

Národní park Torres del Paine ročně navštíví asi 100 tisíc turistů. Zdá se vám to málo? Zdejší příroda je pořádně drsná a spíš než o jednodenní výlety tu jde o vícedenní treky – k těm méně náročným patří pětidenní, k nejoblíbenějším pak devítidenní. Chce to tedy notnou dávku sil, zdatnosti, zkušeností a odvahy. Dobrodruhům ty výhledy za to rozhodně stojí!

Torres del Paine 1
Nejoblíbenější trek po Torres del Paine je ten devítidenní. Krásu národního parku si tak vychutnáte dosyta!
Zdroj:
Bigstockphoto
Torres del Paine 2
Některé záběry z Torres del Paine jsou jako z pohádky.
Zdroj:
Bigstockphoto

#3 NP Fiordland (Nový Zéland)

Národní park Fiordland je tím největším novozélandským a najdete ho na jihozápadě Jižního ostrova. Dřív tu bývaly hodně aktivní ledovce, v důsledku jejichž činnosti vznikly nádherné fjordy ne nepodobné těm v Norsku. K nejznámějším a nejpopulárnějším patří Milford Sound, na který se přijde ročně podívat půl miliónu turistů, pak taky Dusky a Doubtful Sound.

Na fjordem Milford Sound ční fascinující hora Mitre Peak se svými 1 692 metry, kterou milují nejen turisti, ale i fotografové. A vězte, že je to jen začátek!

Fiordland 1
O kráse krajiny v Austrálii a na Novém Zélandu nikdo nepochybuje. Ale tohle? To je pecka!
Zdroj:
Bigstockphoto
Fiordland 2
Kdepak, to není Norsko...
Zdroj:
Bigstockphoto

#4 NP Guilin and Lijiang River (Čína)

Národní park Guilin and Lijiang River se nachází na severovýchodě čínské oblasti Guangxi Zhuang. Zdejší krása spočívá ve výjimečných scenériích podél řeky Li mezi městy Guilin a Yangshuo.

Z poklidné nížiny tu totiž jakoby náhodně vyrůstají více i méně špičaté vápencové kopce, přičemž některé z nich schovávají i jeskyně. Kopce dosahují výšky i 300 metrů a některé mají úplně svislé hrany. Plavba po řece tímhle kouskem Číny je tedy nepředstavitelně úžasná a nezapomenutelná! 

Guilin 1
Rovina, rovina... A najednou takové kopce!
Zdroj:
Bigstockphoto
Guilin 2
Podmanivá krajina tomuhle kousku Číny fakt nechybí.
Zdroj:
Bigstockphoto

#5 NP Serengeti (Tanzanie)

Serengeti je největší tanzanský národní park a je jedním z nejslavnějších a nejrozsáhlejších chráněných území v Africe. Na zdejší safari se ročně podívá asi 90 tisíc návštěvníků. A že je tu opravdu o co stát! Mezi zdejší zvířecí obyvatele patří třeba žirafy, zebry, lvi, pakoňové, sloni, nosorožci, gepardi, leopardi nebo hyeny. 

NP Serengeti je údajně místo s největší migrací zvířat na světě – pravidelně se tu ze severu na jih přesouvá asi milión pakoňů společně se dvěma stovkami tisícovek zeber. V posledních desítkách let tu bohužel kvůli lovu vymizelo na 80 % slonů. A dokonce hrozilo i to, že tudy povede železnice! Nakonec k výstavbě nedošlo. 

Serengeti 1
Pozorovat volně žijící zvířata v Serengeti? Pro mnohé největší sen!
Zdroj:
Bigstockphoto
Serengeti 2
Touhle krajinou měla vést železnice. Naštěstí se tak nestalo!
Zdroj:
Bigstockphoto

#6 NP Yosemite (USA)

Další americký přírodní klenot, který jsme do našeho seznamu chtě nechtě museli zařadit, je NP Yosemite. Do téhle části Kalifornie se ročně podívá na 3,5 miliónu turistů, přičemž většina z nich se vydá jen do Yosemitského údolí. Najdete tu především nezaměnitelný žulový monolit El Capitan a v létě suchý Yosemitský vodopád (nejvyšší vodopád v Severní Americe). 

Národní park zahrnuje pět hlavních vegetačních pásem, výšky zdejších bodů dosahují od 600 do 4 000 m n. m. Žije tu nespočet více i méně obvyklých živočichů a chráněné jsou i zdejší rostliny. Yosemitský národní park, to jsou jednoduše žulová skaliska, vodopády a nádherné sekvojové lesy.

Yosemite 1
Tenhle národní park si každý rok užije na 3,5 miliónu návštěvníků.
Zdroj:
Bigstockphoto
Yosemite 2
K Yosemitskému národnímu parku neodmyslitelně patří žulová skaliska.
Zdroj:
Bigstockphoto

#7 NP Plitvická jezera (Chorvatsko)

To by bylo, aby svého zástupce mezi nejkrásnějšími národními parky světa neměla Evropa!  Ať už na zdejších chodníčcích a cestičkách stane kdokoli, užasne. 

Plitvická jezera, to je soustava 16 jezer ležících ve vápencové proláklině v nadmořské výšce 540–600 m n. m. Jezera propojují vodopády a kaskády a v každé části národního parku je na co se dívat. Krásu přírody doplňují zalesněné kopce a má se za to, že zdejší lesní porost patří k těm nejzachovalejším svého druhu v Evropě. 

Plitvice 1
Každý, kdo navštíví Chorvatsko, by měl určitě vidět i Plitvická jezera.
Zdroj:
Bigstockphoto
Plitvice 2
Procházka po cestách a chodníčcích se rázem stává nezapomenutelnou...
Zdroj:
Bigstockphoto

#8 NP Sequoia (USA)

Do třetice všeho dobrého Spojené státy americké. Národní park Sequoia v Kalifornii prostě vynechat nemůžeme. Jde o druhý nejstarší americký národní park a co na něm všechny fascinuje? Přece přítomné lesy sekvojovců obrovských, jimž vévodí strom zvaný Generál Sherman – jeden z největších stromů na planetě (měří 83 metrů)!

Sequoia 1
Nejvyšší ze zdejších stromů měří 83 metrů.
Zdroj:
Bigstockphoto
Sequoia 2
Tunelovým kmenem, jak se téhle raritě říká, projede i auto.
Zdroj:
Bigstockphoto

#9 NP Banff (Kanada)

Nejstarší kanadský národní park určitě znáte, jen o tom zatím nevíte. Mnohokrát jste ho ale nejspíš viděli na fotkách, kterých je na internetu požehnaně. Zdejší krajina je úžasně fotogenická. Její dominantou jsou Skalisté hory a jezero Louise, to taky po městě Banff patří k nejnavštěvovanějším místům. Jen kousek od něj se rozkládá neméně úchvatné jezero Moraine s vodou sytě modrého zbarvení. 

Tenhle národní park milují nejen turisti a vyznavači hikingu, ale i ti, co rádi pozorují zvířata, svezou se na raftu, kánoi nebo koni, případně se rádi vykoupou v horkých pramenech.  

Banff 1
Národní park s fenomenálně fotogenickou krajinou? Rozhodně Banff!
Zdroj:
Bigstockphoto
Banff 2
K nejnavštěvovanějším místům patří zdejší jezera.
Zdroj:
Bigstockphoto

#10 NP Sagarmatha (Nepál)

Společnou pouť po nejhezčích národních parcích na světě zakončíme v Nepálu. Byla by totiž ostuda se tam při téhle příležitosti „nepodívat“. Část Himálaje je chráněna v rámci NP Sagarmatha a věřte, nebo ne – jeho součástí je i jižní strana Mount Everestu

Nadmořská výška zdejších bodů je až mrazivá – začíná totiž na 2 845 metrech a končí na samotném vrcholu nejvyšší hory světa, v 8 848 metrech. S tím se pojí i rozdílnost jednotlivých částí parku. Najdete tu malebná říční údolí s rododendrony, ale i ledovcové svahy

Sagarmatha 1
Součástí tohohle nepálského národního parku je i jižní strana Mount Everestu.
Zdroj:
Bigstockphoto
Sagarmatha 2
Díky výškovým rozdílům návštěvníci parku zažijí i rozdíly v podobách přírody.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10, zdroj 11, zdroj 12, zdroj 13, zdroj 14

 
 

Místo

44° 24' 44.1576", -110° 43' 23.4588"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejhezčí národní parky světa: nebeské výšiny, čarokrásná jezera a tryskající gejzíry