Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejkrásnější místa ve Slovinsku a tipy na výlety, na které nezapomenete

Slovinsko je krásné, je blízko a zatím pro nás Čechy ještě není tak úplně zprofanované jako jiné evropské země. Tyhle poklady v něm na vás čekají!

Z Prahy se dostanete do Lublaně autem plus mínus za 8 hodin, ale raději počítejte víc, znáte to. Podobné je to i s Triglavským národním parkem a o něco méně vám zabere cesta ke známému jezeru Bled, které ovšem Češi už poměrně hojně objevují. Ideální na dovolenou, ale třeba i na prodloužený víkend. Stačí si vybrat, co chcete vidět a zažít.

#1 Triglav

Triglavský národní park je skutečná slovinská perla. Milovníci krásné i drsné přírody si v něm rozhodně najdou svoje oblíbené místečko. Na Triglav, nejvyšší horu Slovinska, se dostanete hned třemi cestami, ovšem výstup je docela náročný a během jednoho dne ho prý zvládají jen ti větší machři. Do dvou dnů si ho pak rozdělují trénovaní… A ostatní by se snad ani neměli pokoušet. Triglav dosahuje nadmořské výšky 2 864 metrů.

#2 Lublaň

Hlavní město Slovinska je moderní, ovšem stará část si uchovává úžasný ráz minulosti a je radost se tudy projít. Dominantou města je hrad, k němuž se můžete nahoru na kopec dostat lanovkou, nebo ho pochopitelně dobýt po svých. Hrad vás zaujme kombinací románských, gotických a renesančních prvků.

Lublaň nábřeží
Stará část Lublaně je neuvěřitelně okouzlující. Dejte si tu dobrou kávu a gelato a užijte si zdejší atmosféru!
Zdroj:
Bigstockphoto

Z dalších důležitých míst můžeme jmenovat Přešerenovo náměstí s františkánským kostelem Zvěstování, radnice a Lublaňská katedrála.

#3 Jezero Bled

Ve Slovinsku během poslední doby ledové roztál ledovec a v důsledku toho vzniklo nádherné Bledské jezero. Díky tomu, že jsou v jedné jeho části termální prameny, v něm bývá voda příjemná až do září, dosahuje teploty i 26 °C. 

Jezero Bled si pravděpodobně hned spojíte s malebným ostrůvkem (Blejski otok), na němž stojí poutní kostel panny Marie se staroslovanským hřbitovem. Díky ostrůvku je celá krajina nádherně fotogenická. Nedaleko je taky hrad Blejski grad na skalním ostrohu.

#4 Vodopád Boka

Tenhle 106 metrů vysoký a 30 metrů široký vodopád najdete kousek od městečka Bovec. Jde o nejvyšší stálý vodopád ve Slovinsku a nejkrásnější pohled je na něj na jaře, kdy do něj vtéká voda ze zdejších planin, na kterých taje sníh. V létě, když je málo vody, se můžete projít korytem řeky. Cestou k vodopádu se určitě zastavte na mostě, odkud si uděláte parádní fotku.

#5 Soutěska Vintgar

K největším lákadlům téhle působivé země bezpochyby patří i soutěska Vintgar. Přírodní nádheru tu vykouzlila řeka Radovna. Kombinace vody a skalisek vás určitě dostane. Soutěska je dlouhá 1 600 metrů a místy dosahuje hloubky i 250 metrů. Na jejím konci vás pak čeká vodopád Šum vysoký téměř 16 metrů. Procházka tudy je opravdu příjemná, zvlášť pokud máte rádi dřevěné chodníčky.

soutěska Vintgar
Soutěska je dlouhá něco málo přes 1,5 kilometru a procházky těmihle krásnými místy rozhodně nebudete litovat.
Zdroj:
Bigstockphoto

#6 Bohinjské jezero

Největší stálé jezero ve Slovinsku si získá srdce každého, kdo si dokáže užít jeho okouzlující až kýčovitou nádheru v hlubokém údolí mezi skvostnými horami. Maximální hloubka tu činí 45 metrů a pobřeží má délku 10,6 kilometrů.

Bohinjské jezero
Hory a voda. Pokud tuhle kombinaci milujete, tady se budete rádi kochat.
Zdroj:
Bigstockphoto

Z okolních vrcholků se vám na jezero naskytne nezapomenutelný výhled, tak ani chvilku neváhejte, pokud je to ve vašich silách. Doporučit můžeme vrcholy Vogar a Pršivec, cesta na druhý zmíněný vrchol je ale náročnější a je lepší mít během výstupu přilbu. 

#7 Jeskyně Postojna

Fascinujících 19 kilometrů tunelů nabízí nejhezčí krasová jeskyně ve Slovinsku a ne náhodou jde o nejnavštěvovanější krasovou jeskyni v Evropě. Prohlídka vám zabere asi 1,5 hodiny a zdoláte při ní 5 kilometrů – většinu turistickým vláčkem, asi jen kilometr půjdete pěšky. Cestou uvidíte skutečně velkolepé podzemní prostory, chodby a útvary. 

jeskyně Postojna
Během prohlídky překonáte 5 kilometrů, jinak je tu ale 19 kilometrů tunelů!
Zdroj:
Bigstockphoto

#8 Piran

Piran pro změnu platí za nejkrásnější město Slovinska. Leží na tom malém kousku pobřeží, díky němuž má Slovinsko přístup k moři, a ohromí vás svou malebností a laskavostí. Starobylý přístav, pěkná promenáda, úzké kamenné uličky… Zamilovat se do tohohle města je prostě strašně jednoduché.

Piran
Piran je okouzlující městečko na pobřeží.
Zdroj:
Bigstockphoto

Vidět byste tu určitě měli Tartiniho náměstí, minoritský klášter, městské hradby a místo zvané mys Madona se sochou mořské panny. Nezapomeňte si udělat poklidnou procházku po Prešernově nábřeží, kde vás určitě na něco dobrého zláká některá z místních kaváren.

#9 Hrad Predjama

Predjamský hrad se nachází jen kousek od zmíněné jeskyně Postojna, proto se můžete podívat na obě tahle místa během jednoho dne. Návštěvníky ohromuje tím, že stojí pod skalním převisem. Vybudován byl už během 12. století, v 16. století se pak dočkal rozsáhlé přestavby v renesančním stylu.

hrad Predjama
Tenhle hrad vás dostane. Jedna jeho část je pod skalním převisem, druhá je vytesaná do skály.
Zdroj:
Bigstockphoto

Vnější část hradu je v tzv. předjeskynní oblasti, druhá část byla vytesána do skály. I tady se můžete podívat do jeskyní – přístupných je tu asi 700 metrů přímo u hradu. Na tohle místo jen tak nezapomenete!

#10 Maribor

Naše putování po Slovinsku zakončíme v Mariboru, druhém největším městě Slovinska, které je pro severovýchodní část země důležitým univerzitním, kulturním, hospodářským a finančním centrem. Na úpatí horského masivu Pohorje tu žije asi 100 tisíc obyvatel.

Co byste určitě měli vidět? Zaměřte se na Dům Staré révy, v němž se dozvíte o vínech z okolí Mariboru, Hlavní náměstí s radnicí v renesančním stylu, nejstarší část města Lent, Mariborský hrad, Vinagovy sklepy nebo Slomškovo náměstí s katedrálou sv. Jana Křtitele. Chybu neuděláte, když dojdete na místo zvané Piramida – je tu totiž vyhlídka na celé město, a to přímo uprostřed vinice.

Použité zdroje: zdroj 1zdroj 2zdroj 3zdroj 4zdroj 5zdroj 6zdroj 7zdroj 8zdroj 9zdroj 10, zdroj 11, zdroj 12

 
 

Místo

46° 16' 58.8756", 13° 51' 57.8304"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější místa ve Slovinsku a tipy na výlety, na které nezapomenete