Přejít k hlavnímu obsahu

Největší, nejstarší nebo nejnavštěvovanější: Nejzajímavější zoo v ČR, které musíte poctít svou návštěvou

Úroveň zoologických zahrad v Česku rok od roku stoupá. Miniaturní výběhy oddělené rezavými tyčemi nahradily prostorné voliéry plné nádherných a opečovávaných zvířat. 

Kam zamířit za zábavou, poučením i netradičními zážitky a moderními expozicemi? Máme pro vás výčet těch nejzajímavějších zoo v ČR, které nadchnou malé i velké návštěvníky!

Zoo Praha s ohroženými gorilami i varany komodskými

Pražská zoo je součástí lesnaté a kopcovité Troji. Obývá ji více než 600 zvířecích druhů a neuvěřitelných 5 000 jedinců. Navštívit tady můžete 10 pavilonů a 150 expozic. Nechybí nespočet stánků s občerstvením, dětská hřiště, ale ani lanovka nebo oblíbený vláček. Mezi největší lákadla patří gorily, lachtani, koně převalští, opičí ostrov a pavilon indonéské džungle s varany komodskými.

Zoo Dvůr Králové láká na největší kolekci afrických zvířat v Evropě

Safari Park Dvůr Králové je jednou z nejznámějších zoologických zahrad v Česku. V povědomí ji máme především díky rozsáhlé safari expozici, kterou obývá 2 300 zvířat. Díky tomuto úctyhodnému počtu jde o největší kolekci afrických zvířat v Evropě. Zavítat tady můžete do Tropické bažiny, Africké savany, Vodního světa i dalších unikátních expozic. Zajímavostí této zoo je i skutečnost, že jde o světovou jedničku v odchovu kriticky ohrožených zvířat a jejich navracení zpět do přírody.

Gorila s mládětem
Ohrožené gorily chová rovnou několik českých zoo.
Zdroj:
Shutterstock

Zoo Liberec je nejstarší zoologickou zahradou v ČR

Liberecká zoologická zahrada vznikla roku 1904. Její součástí je 170 druhů zvířat s tisíci jedinci. Zoo se navíc může pochlubit několika „nej“. Pouze tady totiž uvidíte vzácné kopytníky urialy bucharské, primáty mangabeje žlutobřiché a paviány pláštíkové. Výjimečná je i nejucelenější kolekce dravců na evropském kontinentu, největší chovná skupina ohroženého osla somálského v Česku, jediný chov himalájského nahura modrého v Česku i početná skupina šimpanzů. Oku zalahodí i hravé pandy červené a hlavně raritní bílí tygři.

V zoo Ostrava můžete obdivovat největší kolekci rododendronů a azalek v Česku i na Slovensku

Ostravská zoologická zahrada prošla v posledních několika letech významnou rekonstrukcí. Změn doznaly nejen jednotlivé pavilony, ale také návštěvnické expozice. Vyrostlo zde několik pěších stezek (např. cesta vody a stínu) i naučné trasy, které vás provedou mokřadním ekosystémem s obřími modely našich plazů a obojživelníků.

Během roku se můžete těšit na komentovaná setkání se zvířaty a komentované prohlídky skleníků. Raritou této zoo je botanický park se šesti kilometry naučných stezek se vzácnými rostlinami a s největší kolekcí rododendronů a azalek v České republice i na Slovensku.

Spící lední medvěd
České zoo uchvátí velké i malé návštěvníky.
Zdroj:
Shutterstock

Zoo Zlín je nejnavštěvovanější zahradou na Moravě

Zlínskou zoologickou zahradu založil podnikatel Tomáš Baťa v roce 1930. Zoo nicméně neleží přímo ve Zlíně, ale zhruba 10 kilometrů za metropolí Zlínského kraje. Její součástí je nádherný zámek Lešná, který dodává zahradě jedinečnou romantickou atmosféru. V blízkosti zámku se nachází Zátoka rejnoků, která patří k největším zlínským lákadlům. Obdivovat tady můžete slony v novém výběhu, který se má do budoucna rozšiřovat. Plány hovoří o tom, že expozice se stane jedním ze tří největších zařízení svého druhy v rámci všech světových zoo.

Zoopark Chomutov je největší zahradou v Česku

Chomutovská zoo patří mezi ty mladší. Svou rozlohou (112 hektarů) ale zastíní všechny ostatní konkurenty. Obdivovat tady můžete převážně evropská zvířata a velké šelmy. Vedle rysa ostrovida nebo medvěda hnědého je to také manul nebo levhart sněžný. Dále tu má domov i charza žlutohrdlá, tuleň kuželozubý nebo domácí zvířectvo. Při zooparku působí také jezdecký klub s tradicí od roku 1976.

Lemur pojídající ovoce
Roztomilá zvířátka dokážou vykouzlit úsměv na tváři.
Zdroj:
Shutterstock

Zoo Tábor je největší soukromou zoologickou zahradou v Česku

Největší zoo na jihu Čech a zároveň největší soukromá zoologická zahrada v Česku pracuje na návratu zubra do české přírody a snaží se chránit a rozmnožovat ohrožené druhy zvířat a zvířat na pokraji vyhubení. Noví majitelé, kteří zoo opětovně roku 2015 otevřeli, se specializují nejen na ochranu výše zmíněných ohrožených druhů zvířat, ale také na osvětu v této citlivé oblasti.

Součástí zahrady je přes 200 zvířat, z toho více než třetina spadá mezi chráněné druhy. Zoo je obzvláště pyšná na tygra ussurijského a vlka arktického.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

50° 7' 4.1821", 14° 24' 22.2474"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Největší, nejstarší nebo nejnavštěvovanější: Nejzajímavější zoo v ČR, které musíte poctít svou návštěvou