Přejít k hlavnímu obsahu

Staré pověsti české: Na Řípu, kde to celé začalo, budete s kompasem ztraceni

Na východě Ústeckého kraje se z luk a polí zvedá pověstmi opředený kopec, který ale nese mnohem honosnější označení „hora“. Pouť na tohle památné místo české mytologie právě začíná.

Asi netřeba představovat jednoho z klasiků české literatury přelomu 19. a 20. století, Aloise Jiráska, který kromě mnoha historických románů stvořil i dílo známé každému, kdo chodil na základní školu. Řeč je o Starých pověstech českých. Společně poputujeme po místech, o kterých se v Pověstech píše, a ze všeho nejdřív se zastavíme tam, kde to všechno začalo: na hoře Říp.

Země zaslíbená, zvěře a ptáků plná, medem oplývající

Jako první se při zmínce Řípu vybaví jméno Praotce Čecha. Ten podle Pověstí spolu se svým bratrem Lechem opustil rodnou zem stíhanou válkou a při své výpravě si odpočinul na úpatí Řípu. Když druhý den vylezl na jeho vrcholek a rozhlédl se po kraji, zalíbilo se mu severočeské panorama natolik, že se tu rozhodl zapustit kořeny.

Zbytek kmene pojmenoval kraj na praotcovu počest Čechy a jeho bratr Lech pokračoval se svou družinou do Polska, kde založil město Hnězdno.

Zóna pozitivity a magnetických anomálií

O Řípu se traduje, že patří mezi léčivá místa. Údajně má schopnost vyzařovat zóny pozitivity, které můžou člověka příjemně psychicky ovlivnit. Za léčivý je považován taky jeden ze tří pramenů, které vyvěrají na úpatí.

Díky turistickému značení se už dnes na Řípu nikdo neztratí, ale kdybyste si s sebou přeci jen vzali kompas, byl by úplně k ničemu – zdejší čedič v sobě totiž obsahuje magnetovec, který způsobuje magnetické anomálie. Střelka kompasu je z něj úplně vedle!

Co Mohamedu Mekka, to Čechu Říp

Hora Říp je symbol české národní historie, proto by na ni měl aspoň jednou v životě zavítat každý Čech. Výstup na 456 metrů vysoký vrcholek může být pro netrénované výzvou, ale pomalým procházkovým tempem by měl nakonec do cíle dorazit každý.

Odměnou za zdolání zalesněné cesty je panoramatický pohled na typicky českou krajinu – klidná, zvlněná pole a louky a stydlivě vykukující červené stříšky přilehlých obcí.

Podívat se můžete i do románské rotundy sv. Jiří z 12. století, která se stala na přelomu 17. a 18. století oblíbeným poutním místem. Poutě se konají každoročně i v současnosti, a to vždy v neděli před svátkem sv. Jiří (24. dubna).

Opomenuta by neměla být ani známá Řípská pouť plná atrakcí, stánků a bohatého kulturního programu. V roce 2022 proběhne ve dnech 22.–24. dubna.

Kudy tudy k Řípu

Říp leží nedaleko města Roudnice nad Labem, odkud sem můžete dorazit pěšky. Při cestě autem můžete zastavit na parkovišti v přilehlé obci Krabčice, zhruba kilometr od vrcholu Řípu. Pokud se rozhodnete pro vlak nebo autobus, vystupte v obou případech na zastávce Ctiněves, odkud je to k úpatí asi 2 kilometry.

Během turistické sezóny (od června do září) je taky možné přiblížit se k Řípu historickým Podřipským motoráčkem, který jezdí na trase Roudnice nad Labem–Litoměřice.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

50° 23' 10.9536", 14° 17' 22.2864"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Kristina Koudelková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Staré pověsti české: Na Řípu, kde to celé začalo, budete s kompasem ztraceni