Přejít k hlavnímu obsahu

7 důvodů, proč navštívit Maltu

Stále ještě váháte, jestli se vydat prozkoumat krásy Malty? Po přečtení našich důvodů už návštěvu tohoto souostroví odkládat nebudete.

1. Ideální podnebí, pláže a moře

Za celý rok svítí na Maltě slunce více jak 300 dní díky ideálnímu středomořskému podnebí. Opalovat se můžete na plážích, které jsou zásobené množstvím sportovišť a vodních aktivit. Skvělou zábavu najdete ve vodních parcích, na vodním skútru nebo si zaplavte ve speciální dráze určené pouze pro plavce. Nadšené potápěče potěší pohled na potopené vraky lodí v průzračně čisté vodě. 

2. Pohostinnost a výborné jídlo

Otevřenost a ochota místních lidí vám zpříjemní celý pobyt a možná i díky nim se na Maltu turisté rádi vrací. Čerstvé produkty jsou základem maltské kuchyně tvořené především dary moře, zeleninou a ovocem. Gastronomie na Maltě a Gozu je jedinečná a cenově dostupná. V tradiční restauraci nevynechejte králíka, maltský národní pokrm. Mezi další speciality, které doporučujeme ochutnat, patří slané koláčky Pastizzi, zapečené těstoviny Timpana nebo hovězí roláda Bragioli.

Malta lidé
Zdroj:
visitmalta.com

3. Historické klenoty a zajímavé památky

Malta je nabitá historií, která se začala utvářet již před 7000 lety. Svou stopu zde zanechali Féničané, Kartáginci, Římané, ale také severoafričtí Arabové. Odrazem historie se můžete kochat v Megalitických chrámech, které byly vystavěné v prehistorické době a patří do světového dědictví UNESCO. Součástí UNESCA je také hlavní město Valletta, které vás uchvátí barokním stylem, starověkým opevněním a řadou památek hodných návštěv - Palác velmistrů, barokní divadlo Manoel, katedrála sv. Jana, Dolní barrakské zahrady s překrásným výhledem na Velký přístav (Grand Harbour) a Trojměstí (Three Cities). Každý den ve 12:00 a 16:00 hod si nenechte ujít největší atrakci ve Vallettě -  salvy ze střeleckých děl v zahradách Upper Barrakka. V neposlední řadě navštivte starobylé opevněné město Mdina a rybářskou vesnici Marsaxlokk.

Malta PR 2
Zdroj:
visitmalta.com

4. Nabitý festivalový kalendář a zábava pro každého

Mezinárodního festivalu ohňostrojů, Mezinárodní jazzový festival, Festival opery, obrovské množství divadelních inscenací, uměleckých výstav, koncertů, přehlídek a různých dalších akcí, které osloví návštěvníky všech věkových kategorií má Malta nespočet. Na jednoznačně největším festivalu, kterým je Ostrov MTV (Isle MTV), si můžete zatančit až s padesáti tisíci hudebními fanoušky. Významností mu může konkurovat proslulý Karneval na Maltě, kde se to jen hemží maskami a alegorickými vozy. Trochu z jiného soudku je mezinárodní festival barokní hudby, který nabízí jedinečný hudební zážitek s nádechem historie.

Pro aktuální program akcí sledujte www.visitmalta.com

Malta lidé 2
Zdroj:
visitmalta.com

5. Rustikální ostrov Gozo a jeho poklady

Tento venkovský ostrov je vzdálen pouhých 25 minut trajektem od Malty. Směs moderních i historických prvků vytváří svou speciální energii a tím i ideální místo vyhledávané k relaxaci. I na Gozu nechybí megalitické chrámy, které svým stářím předčí dokonce pyramidy v Egyptě.

Milovníci starořecké literatury by neměli opomenout Jeskyni nymfy Kalypsó na východním pobřeží ostrova, kde podle Homérovského eposu strávil Odysseus sedm let v zajetí při své cestě domů.

Malta PR 3
Zdroj:
visitmalta.com

6. Maltu si oblíbí i děti

Malta je ideální a bezpečné místo pro rodiny s dětmi. Nenajdete jen klasickou sportovní zábavu, ale také aktivity propojené s maltskou historií. V průběhu celého roku se pořádají desítky akcí zaměřených na děti - venkovní hudební akce, představení, sportovní akce nebo karnevaly. K dispozici jsou také interaktivní muzea a zábavní parky. Vysoko na dětském žebříčku zábavy se umisťuje jízda turistickým autobusem, turistickým vláčkem nebo výlet lodí. Tohle místo budou děti milovat.

7. Bezpečná Covid situace

Z hlediska pandemie Covid-19 je na Maltě bezpečno. V rámci Evropské Unie je premiantem v očkování, kdy jako první dosáhla kolektivní imunity. 

Cestování na Maltu je povoleno pouze plně očkovaným osobám po předložení platného evropského očkovacího certifikátu přičemž druhá dávka vakcíny (jedna dávka v případě společnosti Johnson & Johnson) musí být podána nejméně 14 dní před příjezdem na Maltu. To platí pro všechny osoby ve věku od 12 a více let. 

EMA a Česká republika akceptují následující vakcíny: Pfizer-BioNtech, Moderna, Oxford-AstraZeneca, Johnson & Johnson. 

Děti ve věku od 5 do 11 let mohou na Maltu cestovat za předpokladu, že předloží negativní výsledek PCR testu (ne starší než 72 hodin před příjezdem na Maltu). 

Děti mladší 5 let jsou osvobozeny od výše uvedených cestovních opatření. 

Všichni cestující musí také vyplnit formulář Digital Passenger Locator Form (dPLF) https://app.euplf.eu/. Formulář by měl být vyplněn a předložen před nástupem na palubu letadla a po příjezdu na Maltu. Další informace naleznete na: https://deputyprimeminister.gov.mt/en/health-promotion/covid-19/Pages/travel.aspx.  

Doporučujeme sledovat aktuální situaci. 

Malta PR 4
Zdroj:
visitmalta.com

Přesvědčili jsme vás? Už máte nachystané Euro a rezervované letenky? Společnost Airmalta vypravuje přímé lety dvakrát do týdne a za 2,5 hodiny už je Malta vaše. Aktuálně Airmalta All inclusive zpáteční letenku z Prahy pořídíte již od 2659 Kč (uvedená cena je za Go-Light tarif s příručním zavazadlem včetně daní a poplatků).

 
 

Místo

35° 53' 56.2236", 14° 30' 50.0292"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

7 důvodů, proč navštívit Maltu