Přejít k hlavnímu obsahu

Jan Hus se tu pořádně spálil, vy ale návštěvy litovat nebudete. Tohle je německá Kostnice

Poklidná hladina Bodamského jezera kontrastuje s horami v dáli, na vodě u mola se houpe lodní hospůdka a v centru se postává pár lidí u pomníku českého velikána.

Skrytá perla Evropy

Bodamské jezero je samo o sobě turistickým cílem. Ono i jeho okolí nabízí široké vyžití na vodě i na souši – třeba i do Alp nebo do švýcarského pohoří Seerücken to odsud není daleko. Jeho břehy najdeme nejen v Německu, ale i v Rakousku a Švýcarsku. Říká se mu „skrytá perla Evropy“ a místní jsou na něj náležitě pyšní.

Bodamské jezero je zejména ráj nudistů, naturistů a cyklistů, přečtěte si o něm víc!

Místní i přespolní už se tak nějak přenesli o tragédii, která se tu stala na počátku tohohle milénia – došlo tady ke srážce dvou letadel.

kostnické nábřeží
Ať už budete vody, nebo zajdete dál do města, bude se vám tu líbit.
Zdroj:
Bigstockphoto

Historie a kultura kam se podíváte

Nejčastěji je Kostnice spojována s českým reformátorem Janem Husem. Mnozí však již netuší, jaké skvosty může toto město nabídnout. V následujících řádcích si proto povíme nejen něco málo o osudu Jana Husa, ale také o tom, co všechno lze v Kostnici navštívit. 

Osudové místo českého reformátora Jana Husa

Kostnici (německy Konstanz) Češi moc dobře znají. To právě tady rozhodli zbožní pánové o upálení českého reformátora Jana Husa. Ačkoli se hájil a bylo mu slíbeno, že může svobodně opustit město, nakonec to skončilo… Však vy víte jak. Jan Hus má dneska v centru města pomník s plameny (Jan Hus Denkmal) a taky muzeum, v němž se můžou návštěvníci seznámit s celým jeho životem. 

K jeho stopám v Kostnici patří taky ještě Husův dům, v němž byl ubytován mezi 3. a 28. listopadem 1414. Stojí na dnešní Husově ulici nedaleko Římské brány.

V Kostnici to žije po celý rok

Najdete tu divadlo a hraje tu taky Jihozápadní německá filharmonie, nechybí kulturní centrum, muzea a přístup ke všem možným formám umění. Nemusíte se ale nutně vydávat na koncert vážné hudby, abyste si Kostnici náležitě vychutnali. Mnohým stačí i procházka historickým centrem, kde jedna stará, zato však krásná budova střídá neméně nádhernou kolegyni. 

Německo je plné pokladů. Jedním z nich je zřícenina hradu a kláštera Oybin v Lužických horách
tradiční kostnický dům
Kostnice vás dostane historickými domy i moderními stavbami.
Zdroj:
Bigstockphoto

Za povšimnutí určitě stojí třeba katedrála Münster, v níž se odehrály některé v evropském měřítku významné události – například tu soudili zmíněného Jana Husa. 
Naopak moderní atrakcí je tu Sea Life. Obří akvárium najdete pod hladinou Bodamského jezera mezi přístavem a švýcarskou hranicí. Na prostoru 3 000 metrů čtverečních můžete vidět i tisíce ryb ve 30 akváriích a ještě u toho zůstanete pěkně v suchu.

Kostnice molo
V Kostnici se určitě zajděte podívat do přístavu.
Zdroj:
bigstockphoto.com

Lodí na druhý břeh

Velmi oblíbeným turistickým cílem je taky město Lindau na druhém břehu Bodamského jezera. Pokud si chcete svůj výlet trochu ozvláštnit, vydejte se na jeho prohlídku lodí z Kostnice a pak se svezte zpátky. Stojí to za to!

 
 

Místo

47° 40' 40.6272", 9° 10' 23.6568"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jan Hus se tu pořádně spálil, vy ale návštěvy litovat nebudete. Tohle je německá Kostnice