Přejít k hlavnímu obsahu

Nejnechutnější rituál dospělosti praktikují v Papui-Nové Guineji. Chlapci tady popíjejí sperma starších

Rituály dospělosti jsou ve světě spjaté s mnohými zvyky a tradicemi. Někde si mladí chlapci způsobují bolest propichováním různých částí těla, jinde se nechávají kousat od mravenců.

Izolovaný a primitivní kmen Sambia žijící v Papui-Nové Guineji ovšem zašel ještě dál. Kromě bolestivých rituálů tady mladí chlapci během 10–15 let podstupují něco, co citlivé povahy a slabší žaludky rozhodně nevydýchají.

Šestiletí chlapci jsou odebráni matce

Zmíněný kmen pohlíží na ženy jako na něco nečistého, ba nebezpečného až zlotřilého. Proto jsou malí chlapci okolo věku 6 let matce odebíráni a posíláni na krutou převýchovu. Ta trvá zpravidla 10–15 let a zahrnuje pro nás naprosto nepochopitelné rituály.

Pevně se totiž věří, že mladí chlapci jsou výchovou matky pošpinění, a v následujících letech je proto potřeba udělat všechno pro to, aby se z nich stali silní a čistí jedinci s krví válečníků. Společně s ostatními chlapci z kmene proto podstupují jednu zkoušku ohněm vedle druhé.

Pomalovaní muži
Přerod chlapce v muže je u některých kmenů obzvláště drastický a nechutný.
Zdroj:
Shutterstock

Pouštění žilou a očista

Jedním z těch méně nechutných a krutých zvyků zmíněného kmene je propichování nejrůznějších částí těla. Jeho cílem je, aby se zbavili jakékoliv kontaminace způsobené ženami. Ze stejného důvodu si také pravidelně způsobují krvácení z nosu a zvracení konzumací velkého množství cukrové třtiny.

Jakmile se po úspěšné „převýchově“ do kmene vrátí, krvácení z různých částí praktikují i nadále. Obvykle vždy tehdy, když jejich manželky menstruují. A to rozhodně ne proto, aby se svými ženami soucítili, ale aby se zbavili nečistot, které jim soužití s nimi přináší.

Žena je zlo a muže vyklešťuje

Přerod malého chlapce v muže má v kmeni Sambia šest různě krutých a nechutných stupňů. Prvním je zmíněné oddělení od matek, po kterém následuje „vymytí mozku“. Chlapcům je totiž neustále připomínáno, že ženy jsou nepřátelé mužů, zlé síly, které jich chtějí zneužívat jen pro uspokojení své sexuální touhy. A ta muže pochopitelně oslabuje a vyklešťuje.

Dalším krokem je zmíněné krvácení z nosu, ke kterému si mladí chlapci obvykle „dopomáhají“ ostrým rákosovým stéblem. Tím ale ty méně nechutné aktivity končí. Další kroky totiž zahrnují orální sex se staršími muži kmene. Jedině tak se prý mohou mladí a zženštilí chlapci stát krutými, silnými, nemilosrdnými bojovníky.

Kmenový válečník
Cesta k dospělosti trvá v kmeni Sambia deset až patnáct let. Řada chlapců během ní umírá.
Zdroj:
Shutterstock

Sperma starších má v sobě moc a sílu

Po orálním sexu jsou chlapci zneužiti také análně. Pokud toto zneužívání staršími přežijí, čeká je už „jenom“ předposlední krok, který je od dospělosti dělí. Po letech, kdy byli v moci žen, teď potřebují mužskou sílu. A ta se prý nachází ve spermatu zkušených bojovníků, proto ho musejí účastníci iniciace pravidelně popíjet.

Ti nejsilnější se z převýchovy vrátí a za manželku pojmou ženu, kterou mu vybrali starší bratři. Tady ale ovšem cesta přerodu chlapce v muže nekončí. Plnohodnotným mužem se stává až ve chvíli, když své mužství prokáže narozením dítěte, nejlépe dvou.

Následně musí přestat se svou ženou intimně žít a dítěte se musí stranit až do chvíle, než ho žena přestane kojit. Zároveň musí udržovat v tajnosti pravdu o mužském kultu a iniciačním obřadu. Pokud ji přece jen odhalí, čeká jej kastrace a zabití.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2 a zdroj 3

 
 

Místo

-6° 45' 59.458", 144° 24' 9.4847"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejnechutnější rituál dospělosti praktikují v Papui-Nové Guineji. Chlapci tady popíjejí sperma starších