Přejít k hlavnímu obsahu

Po stopách filmů: Za osud Narnie se bojovalo i v Čechách. Ve fantasy filmu se objevila oblíbená skalní města

Příběh pojednávající o čtyřech londýnských sourozencích, kteří se dostali do zasněženého světa plného kouzelných tvorů, ale také nástrah, se natáčel mimo jiné i u nás. Poznali jste následující lokace?

Adršpašsko-teplické skály

Jeden ze záběrů, kdy skupinka dětí ve společnosti pana Bobra prochází skalní soutěskou, se natáčel v Adršpašsko-teplických skalách. Konkrétně tedy u Gotické brány, kterou zde nechal postavit majitel adršpašského panství Ludvík Karel Nádherný roku 1839.

Ačkoliv si režisér Andrew Adamson v roce 2005 nejprve vyhlédl zasněženou krajinu u Hřenska, plán mu překazila obleva. Přestěhovali se tak rychle s celým štábem do Adršpachu, kde zůstalo ještě půl metru sněhu. Skalní město můžete zahlédnout v šestačtyřicáté minutě, konkrétně ve chvíli, kdy pan Bobr prohlásí: „Pospěšte si, neměli by nás tu načapat po setmění!“

Pohled na Adršpach
Adršpašsko-teplické skály jsou oblíbenou lokací českých i světových filmařů.
Zdroj:
Shutterstock

Tiské stěny

Pokud jste oblíbený snímek Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň viděli, pak jste v něm coby pozorní diváci mohli zahlédnout i romantický půvab severočeských Tiských stěn. Tohle fascinující skalní město u obce Tisá na Děčínsku je lemováno skalními věžemi dosahujícími výšky až 70 metrů.

Po stopách filmů: Na českém zámečku prý žila Popelka. Legenda není pravdivá, ale místo si filmaři opravdu oblíbili

Filmaři si Tiské stěny vybrali především pro jejich pravidelnou bohatou sněhovou nadílku. Umělý sníh nechtěli, protože dělá víry. Počasí ale filmařům nepřálo, a tak se rozhodli počkat do druhého dne a přesunout se na jiné vhodnější místo. Náhle se ovšem změnilo a za den napadlo 70 čísel čerstvého sněhu. Ve filmu si tak Tiské stěny zahrály hned v první scéně ze světa za skříní, ve které Lucinka zavítá na návštěvu k panu Tumnusovi.

Pohled na Pravčickou bránu
Pravčická brána se v Letopisech Narnie proměnila na kamenný most, po kterém skupina dětí utíká před zlou čarodějnicí.
Zdroj:
Shutterstock

Pravčická brána

Onou pomyslnou třešničkou na jinak dokonale zasněženém dortu je potom Pravčická brána. Tato dominanta Národního parku České Švýcarsko posloužila coby kamenný most, po kterém skupina vedená bobrem utíká před osmispřežím zlé čarodějnice.

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň, oblíbený fantasy film podle úspěšné knižní předlohy C. S. Lewise, měl v Česku premiéru 8. prosince 2005.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

50° 36' 36.9634", 16° 6' 59.4589"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Po stopách filmů: Za osud Narnie se bojovalo i v Čechách. Ve fantasy filmu se objevila oblíbená skalní města