Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

TOP 5 Belgie: nenápadná země s malebnými městy a pobřežím s nespočtem dun

Jestli o Belgii něco víme, pak nejspíš to, že je v ní Brusel, sídlo NATO a některých institucí Evropské unie. Víc ale z lidí jen těžko vydolujete.

To ale je škoda, protože pár dní v Belgii může být příjemným vytržením z rutiny. Cesta tam a zpátky není díky německým dálnicím kdovíjaké trápení (o cestě vzduchem ani nemluvíme), a pokud už máte Londýn, Madrid nebo Řím prochozený skrz na skrz, pak je čas na objevování něčeho nového.

Belgie je poměrně malá konstituční monarchie na západě Evropy, na pobřeží Severního moře. Její rozloha je oproti Česku zhruba poloviční, ale obyvatel má víceméně stejně. To, co z ní dělá zemi světového formátu, je zdejší sídlo NATO, Evropské komise, Evropské rady a Evropského parlamentu.

V zemi se mluví třemi jazyky – nizozemsky, německy a francouzsky. Společnost tvoří dvě velké skupiy – Vlámové (ti mluví hlavně nizozemsky) a Valoni (ti dávají přednost francouzštině). Z indexu lidského rozvoje, který uvedla OSN v roce 2020, jde o zemi, která je se svou kvalitou života na 14. příčce mezi státy celého světa

Pojďme se společně podívat, co v Belgii stojí za návštěvu!

#1 Brusel

Bruselem prostě musíme začít. Ne kvůli všem těm důležitým úřadům, které tu sídlí, ale proto, že je to fakt krásné a moc příjemné město.
Jeho naprostou peckou je Grand-Place, hlavní náměstí s 96 metrů vysokou radniční věží a oku lahodícími gotickými domy ze 14. a 15. století. Jakmile se po Velkém náměstí projdete a nasajete zdejší atmosféru, dáte nám za pravdu, že je to skvost. 

To ale samozřejmě není všechno – k místům, která v Bruselu musíte vidět, patří taky Manneken Pis (Čůrající chlapeček) z roku 1618, Jaenneke Pis (Čůrající holčička) z roku 1985 a Zinneke Pis (Čůrající pes) z roku 1988. 

K nepřehlédnutí je světoznámé Atomium, naprosto originální městská atrakce, která tu do výšky 100 metrů vyrostla u příležitosti konání světové výstavy Expo58. Dovnitř, do základní buňky krystalové mřížky železa, kterou stavba znázorňuje, se můžete podívat, v jedné části se pak dokonce můžete i najíst v neobyčejné restauraci.

K dalším zajímavostem ve městě patří Královský a Justiční palác, Parlamentarium, bazilika Sacré-Coeur, Mont des Arts nebo Mini Europe, park se zmenšeninami známých evropských budov, který najdete hned vedle Atomia.  

Brusel
Hlavní město Belgie vás ani náhodou nezklame.
Zdroj:
Shutterstock

#2 Bruggy

Jestli musíte nějaké město v Belgii vidět kromě Bruselu, pak určitě Bruggy, jimž se často přezdívá Benátky severu. Jsou totiž, podobně jako italské Benátky, protkány hustou sítí říčních kanálů a plavba ve člunu je zdejší populární atrakcí. 

Kromě toho tu najdete i krásnou architekturu, stovky let stejný středověký ráz, obdivuhodné gotické stavby… Není náhodou, že bylo centrum města v roce 2000 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO.

Bruggy
Bruggy jsou nezapomenutelné. Svezte se tu na lodičce a ochutnejte čokoládové pralinky.
Zdroj:
Shutterstock

Na co se v Bruggách zaměřit? Určitě se vydejte na náměstí Markt a ochutnejte nějakou tu čokoládovou pralinku, ideálně z místní čokoládovny Sukerbuyc!

#3 Gent

Do třetice všeho dobrého a městského vás ještě musíme vzít do neméně okouzlujícího Gentu, který ve středověku patřil k nejbohatším městům Evropy, pro svou vznešenost byl srovnáván s Paříží a historii? Tu má ohromně pestrou.

Město je bohaté na pověsti a zajímavá místa – vypíchnout můžeme Ďáblův nebo Hraběcí hrad. Zamiřte taky na Bylinkové a Obilné nábřeží, kde si užijete krásnou procházku s výhledem na nádherné domy (z nichž tím nejhezčím je pravděpodobně cechovní dům lodníků), případně si odsud třeba vyjeďte na lodičkách. Jsou tu takové kanály jako v Bruggách!

Gent
I Gent je podmanivý. A i v něm se můžete svézt vodními kanály.
Zdroj:
Shutterstock

Ujít si nenechte ani budovu radnice, katedrálu sv. Bavona, Zvonici a kostel sv. Mikuláše.

#4 Přírodní park Hautes Fagnes-Eifel

Chcete si návštěvu měst proložit troškou té přírody? Žádný problém. Belgie sice nedisponuje ničím tak podmanivým, jako jsou velehory nebo cokoli na ten způsob, i tak si tu ale přijdete na své. Třeba v Parc naturel Hautes Fagnes-Eifel.

Hautes Fagnes-Eifel
Když do přírody, tak na hranice s Francií.
Zdroj:
Shutterstock

Tenhle přírodní park najdete na samém východě země, u hranic s Francií, a těšit se do něj můžete na procházku po dřevěných chodníčcích vedoucích vřesovišti a pradávnými močály, to celé na rozloze 2 485 kilometrů čtverečních. 

#5 De Haan

Co bychom to byli za průvodce, kdybychom vás v přímořské zemi nevzali k moři? Jedním z vyhlášených středisek na pobřeží Severního moře je De Haan, městečko s asi 13 000 obyvateli, které vás zaujme už třeba tím, že tu nenajdete budovu, jež by měla víc než 5 pater. Tím si De Haan uchovává jedinečný ráz 30. let 20. století, což je pro spoustu turistů stále lákavé.

De Haan
Nezapomeňte se podívat i na pobřeží. De Haan se vám bude líbit.
Zdroj:
Shutterstock

Pobřeží Severního moře je na území Belgie krásně písčité, na plážích se dá v létě klidně polehávat a v moři se taky v pohodě vykoupete. Třešničkou na dortu je nespočet písečných dun, které jsou nesmírně fotogenické.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

 
 

Místo

51° 3' 15.624", 3° 43' 2.7264"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 5 Belgie: nenápadná země s malebnými městy a pobřežím s nespočtem dun