Přejít k hlavnímu obsahu

Rychlý tep, moderna a olympijské hry. I takový je čínský Peking

Úžasně lákavá vitrína Číny určitě není pro každého, ale stoprocentně by ji měl každý vidět. Zážitky, které si přivezete z Pekingu, už se vám jinde nepoštěstí nasbírat.

A vůbec ne proto, že by snad byl Peking nejkrásnější metropolí světa. Většina cestovatelských duší vám odkývne, že není. Spousta Evropanů se dokonce shoduje, že na Pekingu je hezkého nula nula nic. Ale co se hlavnímu městu Číny teda v žádném případě upřít nedá, je specifická architektura, nekonečná paleta památek a osobitá jedinečnost. Ať je Peking, jaký je, ať se komu líbí, nebo ne, nikdy na něj nezapomenete. 

Když se rozhodnete Peking navštívit, budete se muset jó obrnit. Nečeká vás žádné langsam tempo. Jen cvrkot, frmol, smog, ruch, dopravní zácpy a chladná moderna. Není proto náhodou, že maskotem letošních zimních olympijských her, které se v Pekingu konají, je Big Dwen Dwen. Tahle panda v ledovém krunýři nesymbolizuje nic jiného než sníh a moderní technologie. 

Připravte se na to, že pro Evropana je rytmus Pekingu až neúnosný, a přijměte to. Jen tak zažijete nepopsatelné. Pokud si tak na Peking, výjimečný, po svém okouzlující, moderní, rychlý, dynamicky se rozvíjející a mimořádný, troufáte, jděte do toho. Nebudete litovat. Bacha ale na čas. Ten v Pekingu letí pekelně rychle a jeden den vám na sfouknutí jeho zajímavostí stačit nebude. 

Už netrpělivě prahnete po místech, na kterých si smlsnete jako na křupavé kůrčičce pravé pekingské kachny? Pojďme na ně. 

Lámaistický chrám

Božský klid. Toho je v Pekingu jako šafránu. To je bez debat. Ale ne v případě Lámaistického chrámu z roku 1694, kterému se přiléhavě taky říká Palác klidu a harmonie. Jednu z nejvýznamnějších náboženských staveb Pekingu si jděte omrknout i v případě, že vám rozjímání nic neříká. Nádherně zdobené síně jsou fascinující. Stejně jako mniši, kteří v chrámu žijí. 

lámaistický chrám v Pekingu
V lámaistickém chrámu potkáte turisty, ale možná i mnichy.
Zdroj:
Bigstockphoto

Maovo muzeum

Nabalzamované tělo Mao Ce-Tunga a zvláštní tíseň. To je Maovo muzeum a mauzoleum. Pohled na sarkofág s ostatky světoznámého předsedy čínské komunistické strany nenechá člověka úplně chladným. Kdybyste si snad tuhle zvláštnost chtěli očíhnout pořádně zblízka, musíte počítat s nelibostí čestné stráže, která ostatky vůdce nepřetržitě hlídá. 

Náměstí Nebeského klidu

Dokud jste nenavštívili náměstí Nebeského klidu, pořádně netušíte, co to vlastně to opravdu velké náměstí je. Existují mraky mega velkých náměstí, jasně, ale náměstí Nebeského klidu je všechny strčí do kapsy. Jde totiž o největší náměstí světa, které se rozlohou podobá Vatikánu. Tenhle středobod Číny je jen co by kamenem dohodil od Zakázaného města, od kterého ho odděluje brána Nebeského klidu. Prostě fascinující.

Zakázané město

A máme ho tady. Dnešní největší kulturní muzeum Číny, do něhož byl až do roku 1911 obyvatelům Pekingu vstup zakázaný. Oko běžného pekingského smrtelníka nesmělo tohle sídlo panovníků spatřit ani koutkem a porušení zákazu se trestalo smrtí.

Zakázané město není bůhvíjak velké, ale zbytky budov plus vysoká zeď, kterou je památka světového dědictví UNESCO obehnaná, tají dech a budí citelný respekt. Stejně jako Dračí trůn v Síni nejvyšší harmonie, kterou v Zakázaném městě najdete.

Velká čínská zeď

Když Peking, tak Velká čínská zeď. Nejdostupnější část Mutianyu na vás čeká právě v Pekingu a je nemyslitelné, že byste ji snad vynechali. Velkou čínskou zeď prostě vidět musíte.

velká čínská zeď
Na Velkou čínskou zeď narazíte i tady!
Zdroj:
Bigstockphoto

Zážitek je i samotná cesta za ní. Když pojedete taxíkem, přičichnete k zábavnému smlouvání. V Pekingu se obecně můžete usmlouvat do zcvoknutí a rychle tomu přijdete na chuť. Nakonec nezapomeňte, že čím víc kilometrů po Velké čínské zdi ujdete, tím míň turistů potkáte. Nezapomenutelné!

Ptačí hnízdo

Letní olympijské hry pod velkolepou taktovkou okázalé Číny v roce 2008. Hlavní stadion Pekingu, působivé architektonické pojetí a blesková výstavba. Vzpomínáte? Pokud ne, už zítra, 4. února 2022, si můžete osvěžit paměť. Zahajovací ceremoniál zimní olympiády, která je letos opět v režii Číny, nemůže proběhnout nikde jinde než v Ptačím hnízdě.

Uznejte, že tenhle národní stadion je pro takovou slavnost jako stvořený. Koneckonců i právě pro ni stvořený byl. Stejně jako pro vaše zraky. Při návštěvě Pekingu musíte Ptačí hnízdo určitě omrknout. 

Ptačí hnízdo Peking
V Ptačím hnízdě proběhne zahajovací ceremoniál ZOH 2022.
Zdroj:
Bigstockphoto

Olympijská vesnička

Vedle všech těch zajímavých muzeí, čínských divadel a chrámů by vás možná ani nenapadlo zařadit do prohlídkového scénáře nějakou olympijskou vesničku. Pak byste ale mohli litovat. Že je to v Pekingu katastrofa, když jde o bydlení, se ví. Hodně lidí, málo bytů. A přesně z toho důvodu byste olympijskou vesničku, která byla pro LOH vystavěná, měli vidět. Po skončení letních her byla totiž olympijská vesnička obydlena a pro letošní ZOH se vystavěla nová. Kde jinde tohle zažijete? 

Vodní kostka 

Další pozůstatek LOH 2008. Pekingskému vodnímu centru se Vodní kostka nebo Kostka vody neříká jen tak pro nic za nic. Tenhle národní klenot pro vodní sporty jako kostka skutečně vypadá a jde o neopakovatelnou podívanou. 

Ve dne průhledná nádhera, která se po západu slunce mění v křišťálový architektonický kus s obřími světelnými bublinami. Vodní kostka, která se pro letošní ZOH stala Kostkou ledu, není jen sportovním dějištěm, ale taky oblíbenou turistickou atrakcí. 

Vodní kostka v Pekingu
Nevíme, jestli je tenhle poklad hezčí ve dne, nebo v noci...
Zdroj:
Bigstockphoto

Jingshan park

Starobylé budovy, průzračná jezírka a lehkost bytí. To je park Jingshan, který se nachází v centru Pekingu a stojí naproti severní bráně Zakázaného města. Jednu ze starověkých císařských zahrad, která se postupně stala veřejným parkem, dalekým od všeho toho pekingsky typického zmatku a poklusu, musíte zažít, prožít a využít k duševní hygieně. 

Podmořský svět

Zajímá vás, jak vypadá fauna a flóra Tichého oceánu pod lupou? Pokud ano, nesmíte minout Podmořský svět v Pekingu. V útrobách potopené pirátské lodi, po jejímž vzoru je celé akvárium konstruované, se ocitnete na mořském dně.

Neškodné i nebezpečné medúzy, tučňáci, tuleni, delfíni. To všechno je kolem vás. Když máte velkou kliku, můžete zahlédnout i mořské panny. Jednoznačně největším lákadlem pak bude podmořský tunel. Díky němu si prohlédnete všechny obyvatele Pacifiku pěkně pohromadě a nevyjdete z úžasu. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9

 
 

Místo

39° 54' 15.1272", 116° 24' 26.6184"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Barbora Klímová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Rychlý tep, moderna a olympijské hry. I takový je čínský Peking