Přejít k hlavnímu obsahu

V Basileji každý rok z kašny teče víno

Že zní titulek trochu senzačně? Že to nemůže být pravda? Ale je, každý rok 1. ledna se tak ve třetím nejlidnatějším městě Švýcarska opravdu děje. Stalo se tak i letos.

Začněme pěkně popořádku. Basilej je s necelými 180 tisíci obyvatel třetí nejlidnatější město Švýcarské federace (za Curychem a Ženevou; hlavnímu městu Bernu v tomto žebříčku patří až páté místo). Leží na hranici tří států – Švýcarska, Francie a Německa. Výhodná poloha z Basileje před mnoha staletími učinila významnou obchodní a diplomatickou křižovatku.

Proto se stala jedním z nejvýznamnějších míst ve Švýcarsku a turisté mají Basilej rádi. Mimo jiné kvůli zvláštní tradici: z kašny v ulici Freie Strasse každý rok 1. ledna vytéká víno. Kolemjdoucí ho mohou zdarma ochutnat. Akci se říká „neijaarsadringgede“, což v basilejském dialektu znamená „novoroční drink“. Tak jako každý rok i letos první lednový den nahradilo víno vodu.

Basilej nad Rýnem
Basilejí protéká Rýn.
Zdroj:
Bigstock.com

Basilej a Češi

Víno v kašně zdaleka není to jediné, čím Basilej ohromuje turisty. Je tu k vidění známé Muzeum současného umění a mnoho krásných architektonických památek. Pro Čechy je zajímavé to, že tudy v rámci triumfální cesty po korunovaci římským císařem krátce pobýval Karel IV. A především to, co si mlhavě pamatujeme ze základní školy, tedy že se tu v 15. století konal koncil a jedním z jeho výsledků byla basilejská kompaktáta, tedy mimo jiné přiznání práva na přijímání z kalicha.

Basilejský karneval

S velikostí slavného karnevalu v brazilském Riu se sice ten basilejský nemůže srovnávat, nicméně v rámci Evropy má velmi slušnou pověst. Navštívit ho můžete obvykle na přelomu února a března. Akce pohltí celé město. Ti, kdo mají karneval rádi, se do jeho příprav obvykle nějak zapojí, zatímco ti, kdo ho zrovna nemusí, raději na tři dny (tak dlouho festival trvá) mizí z Basileje.

Paleta masek v karnevalovém průvodu je hodně pestrá
Paleta masek v karnevalovém průvodu je hodně pestrá.
Zdroj:
Bigstock.com

Veřejné veselí je vidět na krojovaných průvodech v ulicích, lidech v různých maskách vyhrávajících na hudební nástroje a spoustou doprovodných akcí. Letošní karneval právě skončil.

Basilejská zoo

Dobrou pověst i návštěvnost má i basilejská zoo. Srdce návštěvníků si získaly především pravidelné procházky s tučňáky. Ty se konají, jakmile teplota klesne pod 10°C.

Svatba nemrtvých na karnevalu v Basileji
Masky na karnevalu někdy vytvářejí originální, až bizarní situace.
Zdroj:
Bigstock.com
 
 

Místo

47° 33' 13.0248", 7° 35' 26.2392"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

V Basileji každý rok z kašny teče víno