Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Havaj na Havaji: Poznejte Pearl Harbor, krásné pláže a svůdné tanečnice

Havajské ostrovy, to není jen možnost odpočinku na tichomořských plážích nebo domorodé tanečnice se sukénkami z trávy a květinou ve vlasech, které se svůdně vlní za zvuku místních rytmů. Čtyři ostrůvky uprostřed Pacifiku totiž nabízejí mnohem víc. Exotická příroda plná dosud aktivních sopek, neznámých druhů zvířat i rostlin nebo klimatická různorodost předčí očekávání i toho nejnáročnějšího cestovatele.

Havajské souostroví tvoří dohromady 19 korálových a sopečných ostrovů a 118 skal a útesů. Hlavních ostrovů je celkem osm, z toho čtyři jsou turisticky nejnavštěvovanější: nejznámější Oahu se slavnou pláží Waikiki a hlavním městem Honolulu, dále pak Maui, Kauai a Hawaii, nazývaný také Velký ostrov - je totiž dvakrát větší než všechny ostatní dohromady. 

Se surfem na Oahu

Turistickým a obchodním střediskem souostroví se stal ostrov Oahu s hlavním městem Honolulu. Celosvětový primát získaly také surfařské pláže. Příroda se na Oahu vyřádila. K procházce láká rozervané lávové pobřeží, které vás zavede až na opačnou stranu ostrova k vyhlídce Nuuanu Pali. Cestou projdete kolem buddhistického kláštera Biodo Temple, jehož atmosféra i zasazení do okolní přírody potěší oko snad každého cestovatele.

Pohled na Na Pali - pláž na pobřeží havajského ostrova Kauai.
Zdroj: bigstock.com
Pearl Harbor

Z Honolulu se vydejte až ke křižníku Arizona, památníku napadení USA Japonskem na počátku 2. světové války.

 

Pláž Waikiki se sopkou Diamond Head.
Zdroj: bigstock.com

Na zdejší nejznámější pláži Waikiki se zase můžete dosyta vyřádit. Přestože kilometr dlouhý pruh žlutavého písku leží přímo v centru rušného Waikiki a šplouchání vln ruší stovky aut proudících po čtyřproudé ulici jen několik metrů za slunečníky, zamilujete si to tu.

Pohled na Pearl Harbor z výšky
Zdroj: bigstock.com

Po vlnách se tu bez problémů svezou i úplní surfařští začátečníci, zvídavé povahy můžou nasadit šnorchly a v zátoce Hanauma se vydat pod hladinu. Exkurze pod vodu nabízí neuvěřitelný zážitek. Množství pro našince cizokrajných ryb zaskočí svou barevností a množstvím. Ani sebevětší štěstí turistům neumožní uvidět všech 650 druhů ryb žijících v havajských vodách.

Havajské ostrovy se do povědomí cestovatelů zapsaly také jako surfařský ráj.
Zdroj: Flickr.tom

Večer zase můžete vyrazit do víru města Honolulu. Ve zdejších barech potkáte nespočet krásných dívek, za zvuků tradičních rytmů a s koktejlem v ruce vám večer i celá noc uteče jako voda.

Pod hladinou se potkáte nejen se spoustou cizokrajných ryb, ale třeba i s karetami.
Zdroj: Flickr.tom

V ráji? Ne, na ostrově Kauai

Možná nejkrásnějším z Havajských ostrovů je Kauai, který je mnohými označován za ráj na zemi. Najdeme zde vysoké sopky, potoky, které se prodírají hlubokými kaňony, útesy, jež se od moře zdvihají až do kilometrové výšky, i dramatické pobřeží a široké pláže.

Waimea Canyon na ostrově Kauai
Zdroj: Flickr.tom
Mauna Kea džípem

Terénním vozem můžete vyjet až na nejvyšší havajskou horu Mauna Kea (4 205 m) a počkat tu na západ slunce. Pak už stačí se jen kochat.

O sytě zelené barvy "ostrova zahrad" se starají pravidelné deště. Není tedy divu, že tu také najdeme místo s největším počtem deštivých dnů – na svazích hory Wai-'ale'ale prý prší v průměru 350 dní v roce.

Za sopkami na Velký ostrov

Návštěvu největšího ostrova na Havaji lze jen vřele doporučit. Nikde jinde se během hodiny jízdy neocitnete ze subtropického klimatického pásma ve středoevropském, a to teplotou i rázem krajiny, nikde jinde neuvidíte tak rozmanitou flóru, včetně tropických deštných pralesů, a jen málokde zasáhl člověk do přírody tak málo jako tady.

Kauai je považován za nejhezčí z Havajských ostrovů.
Zdroj: Flickr.tom

K jedné z největších atrakcí kromě toho patří Národní park Volcanoes, kde sopečná činnost ještě zdaleka neutichla. Na svědomí ji mají dvě sopky. Relativně klidnější je Mauna Loa,  dosahující výše 4 170 metrů nad mořem, která je zároveň největší a nejmasivnější sopkou  světa, a - vezmeme-li v úvahu i podmořskou část - i jeho nejvyšší horou, přesahující devět tisíc metrů.

Činné sopky na Velkém ostrově
Zdroj: ESO travel

Z jejího východního svahu pak vystupuje Kilauea, nejaktivnější sopečný kráter na Zemi, jenž v současnosti prochází i nejdelším erupčním cyklem moderní havajské historie - chrlí lávu již od roku 1983, průměrně 400 tisíc krychlových metrů za den (a do roku 1995 tak přidal k ostrovu asi 200 hektarů nové země). Nad jeho vrcholkem se můžete proletět helikoptérou, což patří k největším zážitkům vůbec.

Observatoř IRTF
Zdroj: Flickr.tom

Perla Havajských ostrovů, Maui

Může být půvabnější místo na světě než to, kde spává a vychází slunce a kam pravidelně zabrousí zimovat velryby? Kde hebký vánek a listoví palem mírní tropický žár, kde si ve vlahých vlnách můžete zaplavat s hejnem delfínů nebo obřími želvami? Posuďte sami, přesně takový je ostrov Maui.

Nádherné pobřeží ostrova Maui
Zdroj: Flickr.com

Zdejším zlatým plážím vévodí divoká Makena s nudistickou sekcí. Po úbočí sopky Haleakaly vyšplháte za hodinu ze subtropického do subarktického pásma. Pokud si přivstanete a vyrazíte ještě před rozbřeskem, můžete se při východu slunce kochat pohledem na rozespalé paprsky, které jen nesměle obkreslují temné sopečné kužely. Patří to k zážitkům na celý život.

Národní park Haleakala
Zdroj: Flickr.com

Pokud vám na konci dovolené zbude ještě trochu času, vydejte se do města Haana nebo k tropickým vodopádům. Proslulou cestou "heavenly" - klikatou cestou lemovanou kvetoucí přírodou - dorazíte do místa, kde končí cesta a s ní i civilizace a začíná pravá havajská divočina. Pěší chodníček vás povede hustým bambusovým pralesem až tam, kde se vysoký vodopád řítí do utajených jezírek.

 
 

Místo

21° 16' 58.7136", -157° 49' 54.336"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Lucie Štěrbová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Havaj na Havaji: Poznejte Pearl Harbor, krásné pláže a svůdné tanečnice