Přejít k hlavnímu obsahu

Most Bacunayagua: stavitelská pýcha a jeden ze sedmi divů Kuby

Havana, Varadero a výlet do hor nebo do výrobny rumu. Tak často vypadá turistický pobyt na Kubě. Pokud si potrpíte na trošku toho poznání, vydejte se v severní části Kuby na místo, na které jsou zdejší obyvatelé náležitě hrdí. Na most Bacunayagua.

Jak to všechno začalo

Most je součástí známé silnice Via Blanca, a to už od konce 50. let. Tehdy dělníci dokončili jeho první část. Už od otevření patří stavbě titul největšího mostu na Kubě. Ale to není to jediné, proč ho místní i turisté obdivují.

Nádherný výhled a sepjetí s přírodou

Když se začalo mluvit o ohromném kolosu, který spojí dva protilehlé masivy, Kubánci si právem dělali starosti o krásnou přírodu v oblasti a o bujnou vegetaci, jíž se honosí. Jenže inženýr Luis Saenz je nenechal dlouho na pochybách, zda je mužem na správném místě. Mnohoúhelníkový most na dvou betonových žebrech a čtyřech nosných sloupech jednoznačně oslní a respektuje přírodu. Od dna kaňonu ho dělí 110 metrů a k jeho výstavbě stačily jen tři roky.

Zastávka při cestě do baru

Spousta turistů sem míří dokonce jen tak, nejen když se vydávají někam mezi Matanzas a Havanu, které Via Blanca spojuje. Na jednom okraji mostu je totiž proslulý bar s terasou, z níž se vám naskytne nezaměnitelný pohled na údolí s pořádnými palmami a občas nějakou tou chatrčí, která dotváří zdejší ráz.

Via Blanca, jejíž součástí most Bacunayagua je, spojuje Matanzas s Havanou.
Zdroj: Bigstockphoto

Most, který má přednost vším

Je skvostný, ohromný a obdivuhodný. Díky němu se dá snadno a rychle překonat 150 m hluboký kaňon. Kubánci tenhle most milují a to dokonce tak, že ho pravidelně opravují. V opravách má navíc vždy přednost před ostatními stavbami, když náhodou nějakou tu rekonstrukci vyžaduje. Čísla říkají, že na Kubě potřebuje opravit asi 70 % mostů, ovšem tenhle je prioritní. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

23° 8' 32.9532", -81° 40' 30.2592"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Most Bacunayagua: stavitelská pýcha a jeden ze sedmi divů Kuby