Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Z ráje českých paštikářů se Bibione proměnilo v ospalé letovisko

V létě patřívalo Bibione k největším českým městům. Tisíce Čechů se valily na tamní pláže. Při procházce po pobřeží jste vždy narazili na někoho s krajícem šumavy namazaným májkou. Tak vypadala devadesátá léta dvacátého století v Bibione. S rostoucí chorvatskou konkurencí zájem středoevropských dovolenkářů opadl.

Na severu Itálie u břehů Jaderského moře a poblíž Shakespearovými romány opěvovaných měst Verona a Benátky leží poklidné turistické letovisko Bibione (cca 3000 stálých obyvatel). Město živí turistický ruch. Mezi českýmui turisty se stalo extrémně populární v devadesátých letech minulého století. Zájezd sem nabízela téměř každá tuzemská cestovní kancelář.

Nelze se tomu divit. V Bibione mají jednu z nejkomfortněji udržovaných pláží v celé Itálii, která proslula zaměřením na ekologii. Na čistotu tady dbají hodně a to se vyplatilo.

Evropané zkrátka na Bibione nedají nikterak dopustit!
Zdroj:

 

Čím víc rozevřených slunečníků, tím méně utonulých trosečníků!
Zdroj: Martin Wippel / Foter / CC BY-NC-SA

Nezisková organizace Nadace pro ekologickou výchovu (FEE) totiž už několikrát udělila pláži ocenění tzv. modré vlajky. Vyhrazená místa pro pejskaře, vzorná údržba WC, propracované odpadové hospodářství, údržba písku... v Bibione na čistotu dbají opravdu hodně. I proto sem začali jezdit turisté ze středu a východu Evropy. jejich dříve kdysi oblíbenou Jugoslávii zdevastovala válka.

Jenomže válka skončila, Chorvaté dali přímořské lokality do pořádku a Bibione se muselo potýkat s odlivem návštěvníků. Městečko v sezóně mívalo několik tisíc obyvatel zabývajících se převážně cestovním ruchem. Tento počet se smrskl na dnešní tři tisíce.

Stál tam jak kůl v...písku a vodě, přece!
Zdroj: Clod79 / Foter / CC BY-ND

 

Pluto Beach v Bibione aneb sem pejsek může!
Zdroj: pfau_910 / Foter / CC BY-SA

Pizzu až na deku

Modrá vlajka není jedinou zajímovostí jedenáctikilometrové pláže severoitalského letoviska. Bibione se může pochlubit dvěma slavnými tituly. Jako první pláž v celé zemi vykázalo ze svých písků kuřáky. A také, pro italské městské pláže poněkud netypicky, nemusíte za vstup na pláž zaplatit ani jediné euro. Tedy za předpokladu, že zvolíte jako své základní stanoviště místo v písku před slunečníky (jsou barevně rozdělené dle jednotlivých hotelů) či za nimi.

Jakmile získáte místo na břehu, můžete se těšit na SMS plážový servis. Máte chuť na pravou italskou pizzu či chcete svlažit hrdlo chlazeným nápojem? Stačí jen poslat jednu SMS zprávu a plážový zaměstnanece vám s úsměvem vše přinese.    

Místní maják stráží nejen lodě, ale také lidské duše.
Zdroj: verogabri / Foter / CC BY-NC-SA

 

Borovice jsou tichými průvodci pláže u bílého majáku.
Zdroj: bolfing.yama / Foter / CC BY

Rodina je základ pláže

Sympatické na přímořském Bibione je také to, že na každém písečném kroku je cítit a znát jeho zaměření na rodiny s malými nebo třeba i s již odrostlejšími dětmi. Pro ně se velmi brzo po příjezdu stává město, a především pláž se svými atrakcemi a aktivitami, malým rájem na Zemi.

Menší děti tu mají různé houpačky a prolézačky, a to opravdu zhusta, takže to na některých místech může vypadat jako v bláznivé komedii, kde světu vládnou nezletilí. Populární je také plavba na pirátské bárce, replice středověkých korzárských lodí. A pokud si myslíte, že toto poklidné pobřeží postrádá nějakou adrenalinovou akci, pak můžete zkusit windsurfing či paragliding. A zahrát si takový plážový fotbálek či volejbal, to rozhodně taky není k zahození.

 
 

Místo

45° 38' 10.5144", 13° 5' 51.1224"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Z ráje českých paštikářů se Bibione proměnilo v ospalé letovisko