Přejít k hlavnímu obsahu

Top místa Barcelony: středověká čtvrť i dům s balkóny připomínajícími lebky

Barcelona je jedním z nejnavštěvovanějších měst Španělska. Co především sem turisty láká a čím vším se může pochlubit? Podívejte se do ní s námi. U chrámu Sagrada Familia totiž rozhodně neskončíme. 

Barcelona je hlavní město Katalánska a zároveň druhé největší španělské město. Má asi 1,5 miliónu obyvatel (jednou tolik s aglomerací) a je považována za průmyslové centrum severovýchodní části Španělska. Nejde jen o hojně navštěvované město v rámci Španělska, ale i celé Evropy. Pyšní se totiž bohatou historií, a tedy velkým množstvím památek. Některé z nich znají lidé z celé planety.

Historické památky ledacos vypoví

Barcelona byla podle všeho založena už ve 3. století př. n. l., proto nabízí takovou spoustu historicky zajímavých míst. Začít musíme pochopitelně zmíněným chrámem Sagrada Familia, protože jde o symbol města, o nejnavštěvovanější místo v něm a rovněž o nejznámější Gaudího dílo. Chrám stále ještě není dokončen, ač práce na něm probíhají od roku 1883. Stavba je typická svými osmi věžemi s točitými schody, po jejichž vystoupání se každému naskytne nádherný pohled na město.

Za procházku stojí historická čtvrť El Barri Gótic, v níž na vás dýchne středověká atmosféra. Čtvrť je totiž pomyslnou výstavkou okouzlujících středověkých budov i prostranství – například zde najdeme katedrálu sv. Eulálie, Picassovo muzeum nebo Plaza del Rey, náměstí známé tím, že zde král vítal Kryštofa Kolumba po jeho návratu z první zámořské výpravy. Čtvrť je typická nejrůznějšími dvorky, průchody, malými náměstíčky i úzkými uličkami.

Svatá Eulálie byla mučednice, která přišla na počátku 4. století o život pro svou víru v Krista.
Zdroj: Bigstockphoto

Milujete-li secesní architekturu, určitě se zajděte podívat na Casa Batlló, stavbu z roku 1877, rekonstruovanou v letech 1905-1907 podle Gaudího návrhů. Už na první pohled vás zaujmou balkóny ve tvaru lebek nebo kosti či pařáty sloužící jako oddělení velkých oken. Komíny zase působí jako mimozemšťani. Gaudího záměrem bylo, aby budova v každém člověku vyvolávala něco jiného, což se daří. Od roku 2005 je dům zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Casa Battló je mírně obskurní secesní dům, na němž se "podepsal" Antoni Gaudí.
Zdroj: Bigstockphoto

Při návštěvě Barcelony byste neměli vynechat ani kostel Santa Maria del Bar ze 14. století, který svědčí o kráse katalánské gotiky. Na místě se původně nacházel římský hřbitov a po něm chrám z 9. století. Kostel se dokonce dočkal i svého místa v literatuře, konkrétně v románu Katedrála moře, jehož autorem byl španělský spisovatel Ildefonso Falcones.

Až si budete chtít odpočinout od městského ruchu, vydejte se do Parc Güell. Původně se zde nacházelo městské sídliště, dnes je tu nádherný park se skvostnou architekturou. Park nemá na svědomí nikdo jiný než Antoni Gaudí, který tu v roce 1900 nejprve navrhoval dle zadání rodinné sídliště. Pár architektonických skvostů tu zbylo dodnes, jinak neměl záměr mezi lidmi příliš úspěchu, takže nebyl realizován celý. Od roku 1926 slouží místo jako městský park, jehož největší chloubou je pravděpodobně salamandr s mozaikou J. M. Jukola, kterého najdeme uprostřed zdejšího schodiště.

Parc Güell měl být původně rodinným sídlištěm, ale o takové bydlení nebyl zájem. Dnes je z něj městský park.
Zdroj: Bigstockphoto

Když už je historie dost

Až budete historií přesyceni, stravte příjemné okamžiky třeba u Magické fontány, v níž hraje hlavní roli tančící voda v doprovodu sofistikovaného osvětlení a hudební produkce. Fontána dělala lidem poprvé radost už v roce 1929, poté byla asi 60 let zavřená a obnovení provozu se dočkala v roce 1992 u příležitosti konání olympijských her v Barceloně. Nádhernou show můžete zhlédnout každou půlhodinu, trvá asi 15 minut a nevíme, co by se muselo stát, abyste na ni snad někdy v životě zapomněli.

Fotbaloví fanoušci se zase určitě rádi podívají na Camp Nou, domácí hřiště klubu FC Barcelona, největší fotbalový stadion Evropy, který pojme 99 354 diváků. Zároveň je s touto kapacitou druhým největším na světě. Sportovce dále nadchne i olympijský stadion postavený podle návrhu architekta Pere Doménech i Roura. Původně se měly olympijské hry v Barceloně konat už ve 30. letech, ale z politických důvod k tomu nedošlo. Olympiáda se zde nakonec uskutečnila až v roce 1992 a do té doby se stadion dočkal přestavby.

Camp Nou je domácí hřiště klubu FC Barcelona a je druhým největším fotbalovým stadionem na světě.
Zdroj: Bigstockphoto

Barcelona je na zážitky bohatá

V Barceloně se musí zalíbit každému. Nabízí totiž od všeho kousek. Historické památky, moderní stavby, svatostánky různých náboženství, sportovní zázemí. Koneckonců se nachází na pobřeží, proto není důvod váhat a otálet s její návštěvou. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

41° 23' 6.2304", 2° 10' 24.2508"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Top místa Barcelony: středověká čtvrť i dům s balkóny připomínajícími lebky