Přejít k hlavnímu obsahu

Vánoce u moře: 5 zemí, kde není pro stres a shon místo

Podle dostupných statistik cestovních kanceláří a agentur dává stále více Čechů přednost trávení vánočních svátků v klidu a pohodě u moře. Odpadají starosti s předvánočním úklidem, nákupem dárků i laskomin na slavnostně prostřený stůl. Odjet před svátky k moři má jednoduše svoje výhody. Pokud o téhle možnosti vážně uvažujete, máme pro vás pět tipů na místa, kde není pro stres a shon prostor.

Kapverdské ostrovy a jejich „No stress“

Vánoční svátky u moře
Kapverdské ostrovy se řídí jasným heslem. „No stress“ tady zní všude. Nalaďte se během svátků na stejnou vlnu.
Zdroj:
Bigstock.com

Heslem Kapverdských ostrovů je všudypřítomné „No stress“. Uslyšíte ho z úst místních i personálu luxusních hotelů, kterých je na Kapverdách tak akorát. Na rozdíl od jiných exotických zemí, si Kapverdské ostrovy stále uchovávají pověst Bohem i lidmi zapomenuté destinace, která není turismem tak citelně dotčená, jako její konkurenti. Drtivá většina turistů míří na ostrov Sal nebo Boa Vista.

První zmíněný je přece jen o něco živější. Kromě luxusních hotelových řetězců tady najdete i nejrůznější bary a diskotéky, kde to žije do brzkých ranních hodin. Boa Vista je o poznání klidnější. Kromě koupání v hotelových bazénech a vířivkách, můžete dovádět v oceánu za společnosti všudypřítomných vln. Milovníci adrenalinu jistě ocení možnost půjčení čtyřkolek, na kterých mohou absolvovat vzrušující jízdu písečnými dunami.

Vánoce jsou v Dominikánské republice nejvýznamnějšími svátky

Vánoční svátky u moře
V Dominikánské republice Vánoce milují! S jejich přípravou začínají už během října.
Zdroj:
Bigstock.com

Během prosince v „Dominikáně“ vrcholí baseballová sezóna, kterou střídají party, ohňostroje, vánoční dekorace, ozdobené palmy, „půlnoční“ až do rána, karnevaly a merengue. Kdo by chtěl zůstávat v zasněžené a zmrzlé Evropě? Vánoce v Dominikánské republice patří mezi nejvýznamnější svátky roku a slaví se nepřetržitě několik dlouhých týdnů. Šílenství okolo vánočních svátků samozřejmě nemine ani turisty v luxusních resortech na zdejších plážích.

Těšit se tady můžete na okouzlující výzdobu, slavnostní pokrmy, ale i drobné dárky a nejrůznější druhy překvapení. Nechybí ohňostroje ani vánoční koledy, které se linou z repráků hotelů i autobusů. Krásnou tradicí Dominikánské republiky je i pravidelné obdarovávání několik týdnů před Vánoci. Všichni tak dostávají každý týden v prosinci malá překvapení a až těsně před Vánocemi zjistí, kdo byl celou dobu jejich Andílkem.

Zanzibar voní po hřebíčku a muškátovém oříšku

Vánoční svátky u moře
Zanzibaru je ne nadarmo přezdíváno „ostrov koření“. Pěstuje se tady třeba hřebíček, černý pepř neb muškátový oříšek.
Zdroj:
Bigstock.com

Pouhých několik hodin letu vás dělí od tropického ráje, který voní po muškátovém oříšku a všudypřítomném hřebíčku. Zanzibaru se ne nadarmo přezdívá „ostrov koření“. Kromě odpočinku v luxusních hotelových resortech a na běloskvoucích plážích, které omývá Indický oceán, se můžete vydat na exkurzi, které místní neřeknou jinak než „cesta koření“.

Víte třeba, jak vypadá rostlina, z níž se sklízí pepř? Co je to vlastně skořice nebo, kde hledat oblíbené vánoční koření muškátový oříšek? Jakmile jednou ochutnáte koření ze Zanzibaru, jen těžko si budete zvykat na to, které je k dostání v běžných supermarketech. A jen řekněte, kde načerpat tu pravou vánoční náladu a inspiraci, než na místě, které voní právě upečenými perníčky?

Spojené arabské emiráty si zakládají na honosné výzdobě

Vánoční svátky u moře
Vánoce se ve Spojených arabských emirátech nesou ve stylovém duchu. Obří vánoční stromky jsou skvělým kontrastem k venkovní výhni.
Zdroj:
Bigstock.com

Že máte obavy z Vánoc v arabských zemích? K obavám není sebemenší důvod! Ačkoli jsou obyvatele SAE muslimové, Vánoce si tady v ničem nezadají s těmi, které znáte z Česka. Hned na letišti vás překvapí obří vánoční stromy a okouzlující vánoční výzdoba. Všude se to jen hemží hvězdičkami, třpytkami a pestrobarevnými světýlky.

Ta opravdová nádhera vás ale čeká v obchodních domech a vyhlášených nákupních střediscích. Všudypřítomná vánoční výzdoba v klimatizovaných střediscích se snoubí s třicetistupňovou výhní venku. Ačkoli obyvatelé SAE pochopitelně Vánoce neslaví, nic jim nebrání v tom, aby turistům, kteří sem během vánočních svátků zavítají, připravili takové Vánoce, o jakých se jim může v Česku jenom zdát.

Egypt láká na skvělé potápění a slavnostní pokrmy

Vánoční svátky u moře
Egypt je na hosty, kteří sem zavítají během svátků náležitě připravený. Hotelové řetězce se chlubí krásnou výzdobou i několikachodovým slavnostním menu.
Zdroj:
Bigstock.com

Náš výčet zemí, kde si vánoční svátky opravdu užijete, zakončíme v Egyptě. Za pouhé čtyři hodiny se z letiště Václava Havla dostanete do afrického Egypta, kde na vás čeká nenapodobitelný podmořský život a jedinečná atmosféra. Samozřejmostí jsou luxusní hotely světoznámých řetězců a gastronomické speciality, o kterých si můžete nechat doma jenom zdát.

Vzhledem ke své poloze je moře maličko studenější, otužilce to ale jistě neodradí. Během Vánoc ani tady nechybí všudypřítomná tematická výzdoba a jednotlivé hotelové řetězce si pro své hosty připravují bohatou štědrovečerní večeři o několika chodech. Nechybí ani doprovodný program a spousta dalších překvapení.

 
 

Místo

16° 6' 28.782", -22° 48' 50.6052"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vánoce u moře: 5 zemí, kde není pro stres a shon místo