Přejít k hlavnímu obsahu

5 nejvíc cool pěších zón na světě. Tudy je radost se projít

Navštěvujete rádi nová města a milujete procházky pěšími zónami, ať už jsou to ty klidné a romantické, nebo tudy procházejí davy a pořádně to tu žije?

Tak to jste tady na správném místě. Tohle je pět nejfajnovějších pěších zón, kde můžete nakouknout do obchodů a obchůdků, posedět v restauracích nebo kavárnách a obdivovat tradiční i moderní architekturu.

Buchanan Street (Glasgow, Skotsko)

Buchanan Street se v roce 2003 stala nejoblíbenější skotskou ulicí. Nejzajímavější skotskou promenádu lemují domy z viktoriánské a edwardiánské éry, které patří k těm nejzachovalejším budovám své doby. Auta sem nesmí od roku 1978, zato si tu můžete dobře nakoupit na farmářských trzích, zhlédnout pouliční divadlo a zajít třeba i do Glasgowské královské koncertní haly. Na rozdíl od jiných podobně pojatých ulic na světě, v téhle nepotkáte jen turisty pachtící se za suvenýry, ale i místní.  

Buchanan Street Glasgow
Zdroj:
Bigstockphoto

Third Street Promenade (Los Angeles, USA)

Jen dva bloky od ikonického mola v Santa Monice najdete Third Street Promenade, pěší bulvár táhnoucí se přes tři bloky, na němž byste dokázali prožít i půl dne. Tuhle zónu po obou stranách lemují stromy, takže to není jen beton a dlažba, najdete tu dobré restaurace i příjemné obchůdky, odkud si můžete odnést něco pěkného na památku. Pěším je tahle ulice zasvěcena teprve od 60. let 20. století.

Third Street Promenade Los Angeles
Zdroj:
Bigstockphoto

Strøget (Kodaň, Dánsko)

Podle dostupných zdrojů patří k nejstarším a nejdelším pěším zónám na světě ulice Strøget v dánské metropoli. Provoz bez aut tu byl zaveden v roce 1962, ruch je tu ale stále poměrně slušný. Na třídě najdete obchody se světoznámými značkami a při procházce tu minete celou řadu obměňujících se umělců a řemeslníků. Jako by se tu historie elegantně snoubila se současností.

Každý den v poledne tu probíhá slavnostní pochod královské stráže od hradu Rosenborg k paláci Amalienborg, takže pokud si můžete návštěvu načasovat, tuhle záležitost doporučujeme!

Stroget Kodaň
Zdroj:
Bigstockphoto

Qianmen Street (Peking, Čína)

Ulice Qianmen dlouhá asi 800 metrů je jednou z nejznámějších komunikací v Pekingu. Vznikla zhruba před 570 lety a je směsicí starého a nového – můžeme ji označit za eklektickou. Na ulici se dlouho nacházela spousta dílen a skladů nebo divadel, ale před olympiádou v roce 2008 dostala novou podobu a dneska je symbolem zdejšího nočního života. K nejzajímavějším zdejším objektům patří restaurace Quanjude a slavná čajovna Lao She Teahouse.

Qianmen Street Peking
Zdroj:
Bigstockphoto

Rue du Petit-Champlain (Quebec, Kanada)

Na téhle ulici si budete připadat jako někde v Evropě, ovšem tak nějak na druhém konci světa. Rue du Petit-Champlain je nedílnou součástí města, které vznikalo v 17. století, a dokonce byla první obchodní zónou na území Severní Ameriky. Úžasná starší architektura v kombinaci s tím, že se tu mluví francouzsky, vám dodá pocit, že jste cestovali nejen prostorem, ale i časem. 

Do ulice se dostanete po nejstarším schodišti ve městě z roku 1635, zvaném Breakneck Stairs (Krkolomné schody), které se vyznačuje naprosto vražednou strmostí. Kromě krásných obchůdků věnujte pozornost taky pouličním malbám. Bude se vám tu líbit!

Rue du Petit-Champlain Quebec
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

55° 40' 33.9528", 12° 34' 6.0132"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

5 nejvíc cool pěších zón na světě. Tudy je radost se projít