Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejkrásnější místa Německa: město z Harryho Pottera i pohádkový mix architektonických stylů

Chcete v budoucnu dovolenou nebo aspoň prodloužený víkend strávit u našich sousedů? Máme pro vás celou řadu tipů na to, co navštívit.

Německo nabízí spoustu nádherných míst a je jedno, jestli se budete držet při hranicích, nebo se vydáte dál od nich. Krásná a udržovaná města, opečovávaná, ale i divoká příroda, jezera, moře… Nechte se inspirovat!

#1 Braniborská brána

Na prvním místě nemůžeme zmínit nic jiného než Braniborskou bránu a fascinující atmosféru nejbližšího okolí. Za návštěvu pochopitelně stojí celý Berlín, i když si tu budou libovat spíš vyznavači moderní kultury a umění. 

Raně klasicistní Braniborská brána v Berlíně je vysoká 26 metrů, 11 metrů dlouhá a 65,5 metru široká. Stojí na křižovatce dvou významných tříd – Strasse des 17 Juni a Unter den Linden. V její blízkosti se odehrály některé významné historické události

Braniborská brána - Cestovinky.cz
Jednou z nejznámějších dominant Berlína je Braniborská brána.
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Bránu tvoří pět sloupů v jónsko-dórském stylu, vysoké jsou 15 metrů. Ty vytváří pět průjezdů. Na téhle chloubě německé metropole spatříte ornamenty a reliéfy a rozhodně nepřehlédnete 5 metrů vysokou sochu čtyřspřeží znázorňující okřídlenou bohyni vítězství, jež ve voze taženém koňmi vjíždí do města.

#2 Staré Město v Drážďanech

Drážďanský Altstadt, to je úplný poklad. Perla. Na poměrně malém prostoru tu zhlédnete okouzlující budovy se zajímavou historií – Zwinger, Semperova opera, katedrála Nejsvětější trojice, Frauenkirche… To všechno stojí za vidění. Proto je skvělé se do Florencie na Labi, jak se metropoli Svobodného státu Sasko taky říká, nejen v zimě, když se tu konají tradiční adventní trhy.

První osídlení břehů Labe se uskutečnilo už v době kamenné, nicméně Drážďany jako takové byly poprvé písemně zmíněny v roce 1206. Do roku 1142 bylo území, na němž se nacházejí, dokonce součástí Čech. 

Dneska je oblíbeným cílem jak pro poznávání, tak pro nákupy. Zdejší Prager Strasse je vyhlášená obchodními domy, v nichž se dají za ceny příznivější než u nás pořídit značkové oděvy, obuv i další věci.

#3 Neuschwanstein

Tenhle zámek jako by vypadl z pohádky. A přitom je to úplně naopak – „zahrál si“ v několika filmech a pohádkách, protože okouzlil štáby.
Neuschwanstein je jednou z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí v Německu a navzdory tomu, že na lidi tvoří dojem středověku, jde o poměrně „mladý“ zámek. Výstavba se totiž uskutečnila teprve ve 2. pol. 19. stol. a zasadil se o ni král Ludvík II. Bavorský. Neuschwanstein měl sloužit jako útočiště a velkolepá scéna pro Richarda Wagnera.

Neuschwanstein
Tenhle zámek je skutečně působivý, architekti ho ale tak úplně nemilují.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kromě panovníka tu žilo jen skromné služebnictvo. Sám Ludvík II. Bavorský odsud byl odvezen v roce 1886, došlo totiž k jeho zatčení soudním psychiatrem. Od té doby zámek chátral a veřejnosti byl zpřístupněn až po 2. světové válce.

A stavba samotná? Architekti si tak trošku rvou vlasy, a to jak z exteriéru, tak z interiéru. Jde totiž o kombinaci snad všech možných stylů. Například nejznámější vnitřní místností je trůnní sál, který vznikl ve stylu mešity Hagia Sofia v Istanbulu.

#4 NP Bavorský les

Bavorský les tvoří se Šumavou jeden geografický celek. Součástí Bavorského lesa jako takového je pak stejnojmenný národní park. Ten byl vyhlášen v roce 1970, ale v roce 1997 došlo k téměř zdvojnásobení rozlohy chráněného území. Zatímco v okrajových částech parků si na své přijdou cyklisti, v nitru najdou skvěle značené stezky pěší turisti. 

Bavorský les
Bavorský les je společně se Šumavou součástí jednoho geografického celku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Park se rozprostírá okolo tří vrcholů – Falkensteinu, Roklanu a Luzného. Velmi oceňovanou atrakcí napříč generacemi a výkonnostními „třídami“ je zdejší stezka v korunách stromů v Lusenu

#5 NP Berchtesgaden

V Bavorsku se nachází i další krásný národní park, a to Berchtesgaden. Něco vám to říká? Jasně, zdejší krajinu si zamiloval i diktátor Adolf Hitler a na vrcholu Kehlstein si nechal vybudovat svoje známé Orlí hnízdo

NP Berchtesgaden
Mocná příroda, božské scenérie... A pro milovníky historie se tu taky něco najde.
Zdroj:
Bigstockphoto

NP Berchtesgaden se nachází asi 20 kilometrů od rakouského Salzburgu a je ohraničen horami, z nichž je nejvyšší Watzman se svými 2 713 metry. A co tu na vás čeká? Skalní masivy, zelenající se horské pastviny, nedotčený prales a úchvatné jezero Königsee, které vytváří až kýčovitou scenérii. Nádherně kýčovitou!

#6 Rujána

Vzhůru na dovolenou tam, kde ji trávily generace před námi. Na Rujánu! Taky vám vaši předci vyprávěli o „neposedných“ stanech, které se ve zdejším větru přicházejícím od moře kymácely ze strany na stranu? A na plážích to fičelo, takže bylo potřeba vybudovat si závětří, abyste se po vynoření z mořských vln ohřáli? 

Garantujeme vám, že Němci na Rujáně rozhodně neuvázli v 60. nebo 70. letech a mají i dnešnímu turistovi co nabídnout. K nejzajímavějším místům největšího německého ostrova, kterými je s pevninou spojen hrází, patří NP Jasmund s příkrými křídovými skalami vysokými i 30 metrů.

#7 NP Saské Švýcarsko

Dalším z národních parků, které jsme skutečně museli vybrat do německé TOP 10, je Saské Švýcarsko, které navazuje na NP České Švýcarsko nacházející se na naší straně hranice. I saská část parku nabízí naprosto skvostné skalní útvary, lesy a pěšinky, po kterých se prostě chcete projít jen tak, ale především když máte po krk civilizace.

skalní most Basteibrücke
První turistický most v Evropě je dlouhý 76 metrů.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jmenovat můžeme skalní most Basteibrücke, pevnost Königstein, stolová hora Pfaffenstein, lázeňské městečko Bad Schandau nebo hrad Stolpen. Ať se vydáte kamkoli, neprohloupíte.

#8 NP Schleswig-Holstein

A ještě jeden národní park. Tentokrát NP Schleswig-Holstein. Ocitnete-li se někdy na německo-dánských hranicích, určitě mu trošku toho času věnujte. Vydejte se lodí na nedaleký ostrov Amrum, kde zažijete úplně jiný svět – je tu nejen Severní moře a 12 kilometrů dlouhá písečná pláž, ale i pořádné množství dun porostlých travinami. Projdete se mezi nimi po pěkných a udržovaných dřevěných chodníčcích.

#9 Lužická jezera

Ještě na skok vraťme do Saska a zčásti do Braniborska. V oblasti mezi polským Zhořelcem a německým Calau najdeme skupinu zatopených povrchových dolů. Dneska jsou tu jezera, ve kterých se dá koupat, jsou skvělá na provozování vodních sportů, dá se u nich zakempovat a některá objedete i na inline bruslích, natož pak na kole. 

Jedním z těch bližších je Bärwalder See, o němž platí, co bylo řečeno – je tu písčitá pláž, možnost kempování, malý přístav, dostatečné množství parkovacích míst a stezka s hladkým povrchem pro cyklisty i jezdce na kolečkových bruslích. 

Nedaleko odsud je i krásné centrum Horní Lužice, Budyšín, do kterého si rozhodně udělejte výlet, když už vás sport omrzí. 

#10 Rothenburg ob der Tauber

Máte rádi křivolaké uličky starých měst a atmosféru dávných dob? Když ji budete hledat v Německu, vydejte se do města Rothenburg ob der Tauber. Uličky tu doplňují malá náměstíčka obklopená hrázděnými domy, staré hradby, obranné věže a malé obchůdky. Zachování jeho rázu napomohlo snad i to, že bylo město během 2. světové války dost ušetřeno. 

Rothenburg ob der Tauber
Milovníci atmosféry dávných dob sem prostě potřebují jet...
Zdroj:
Bigstockphoto

Město je lákavé nejen pro turisty, kterých se tu ročně ubytuje asi 400 tisíc, ale i pro filmaře. Víte, že si zahrálo ve dvou dílech série o mladém čaroději Harry Potterovi? A aby těch kouzel nebylo málo, po celý rok si tu můžete zajít do speciálního obchůdku. Jakmile překročíte práh, ocitnete se ve vánoční atmosféře Německa v polovině 20. století.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3zdroj 4zdroj 5zdroj 6zdroj 7zdroj 8zdroj 9zdroj 10zdroj 11zdroj 12

 
 

Místo

49° 22' 49.8036", 10° 10' 42.708"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější místa Německa: město z Harryho Pottera i pohádkový mix architektonických stylů