Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejkrásnější vodopády Asie: jsou v mongolské pustině i u nejvyšší thajské hory

Jestliže se rádi kocháte vodou padající z útesů, z výšky, určitě se vám budou líbit i ty nejkrásnější vodopády v Asii. Najdete je na pozoruhodných místech.

Chuang-kuo-šu (Čína)

Jedním z největších vodopádů Číny a východní Asie obecně je Chuang-kou-šu v čínské provincii Kuej-čou. Tenhle vodopád najdeme na řece Paj-šuej. Pochlubit se může výškou 74 metrů a šířkou 81 metrů, ale taky ještě postranními proudy a poměrně velkým množstvím dalších vodopádů. Vodní clonou to tady nekončí, za ní totiž najdete další poklad – vápencovou jeskyni nazývanou Vodní závěs, jež je delší než 100 metrů.

Voda tady dopadá do Nosorožčích jezírek, a protože průtok činí 1 000 metrů krychlových za sekundu, je hukot slyšet nejen u vodopádu, ale stovky metrů daleko od něj. Říká se, že jde o zvuk nosorožce, kterého rozzuřil bílý drak (samotný vodopád), jenž se ze svého nebeského paláce vydal bez dovolení do nosorožcova jezírka.

Chuang-kuo-šu 2
Hlavní vodopád je 74 metrů vysoký a 81 metrů široký. Má ale i postranní proudy.
Zdroj:
Bigstockphoto

Ban Gioc – Detian (Vietnam/Čína)

Na severu Vietnamu si všichni milovníci vodopádů taky přijdou na své. Je tu totiž vodopád Ban Gioc – Detian. Jde o jedno z nejnavštěvovanějších míst v oblasti, patří k nejkrásnějším vodopádům jihovýchodní Asie a údajně je to největší vodopád v celém Vietnamu. 

Vodopád má dva názvy, protože se nachází na hranici Vietnamu a Číny. Celý vodopád s oběma svými částmi je až 200 metrů široký (v létě, když je hodně vody, je to takřka jisté), má tři kaskády, přičemž každá je zhruba 30 metrů vysoká.

Místo i celá provincie zůstávají i nadále stranou turistů, na výlety se sem jezdí podívat hlavně Číňané a Vietnamci. Oblast má přitom co nabídnout!

Ban Gioc
Zdroj:
Bigstockphoto

Wachirathan (Thajsko)

Tahle 80 metrů vysoká pýcha nepatří k nejkrásnějším vodopádům Thajska jen tak náhodou. Nemůžete ho minout, když se budete chystat na nejvyšší thajskou horu Doi Inthanon – vodopád ale můžete samozřejmě navštívit i zvlášť a udělat si u něj pěknou a klidnou procházku. Často vytvoří duhu a pohled na něj je naprosto skvostný!

Wachirathan
Vodopádu si určitě všimnete, když půjdete třeba na nejvyšší thajskou horu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Ulaan Tsutgalan (Mongolsko)

I v Mongolsku je to paráda. Vodopád Ulaan Tsutgalan se nachází v obdivovaném údolí Orkhon ve středu Mongolska. Vysoký je sice jen 20 metrů a široký 10 metrů, s okolní krajinou ale vytváří krásnou scenérii. Ideální čas k návštěvě a jeho pozorování je na přelomu července a srpna, kdy se můžete spolehnout na to, že tu bude dostatek vody na božskou podívanou. 

Ulaan Tsutgalan
Jeden z nejkrásnějších asijských vodopádů se dá najít i v Mongolsku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Sekumpul (Bali)

Bali není jen plážový ráj. Spoustu návštěvníků překvapí čarokrásnou přírodou, do níž neodmyslitelně patří taky vodopád Sekumpul. K němu se ovšem dostane jen málokdo, protože v itinerářích cestovních kanceláří nehraje příliš velkou roli a taky je k němu cesta trošku náročnější. Asfaltovou cestičku střídají různě velké schody (a je jich víc než 300!) a nakonec se budete brodit potůčky. Stojí to ale za to.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

21° 7' 39.9936", 105° 44' 49.3872"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější vodopády Asie: jsou v mongolské pustině i u nejvyšší thajské hory