Přejít k hlavnímu obsahu

Milujete pískoviště? Fraser Island vám padne do oka

Přesněji podle statistik jde o největší písečný ostrov na Zemi. O hromadu písku čnící nad hladinu moře omývajícího východní břehy Austrálie. A co víc, z tamního písku vyrostly deštné pralesy, které se střídají s dunami – věc, kterou nevidíte jen tak. Co je vlastně Fraserův ostrov zač?

Ačkoliv je východ nejmenšího kontinentu turisticky dost vděčná lokalita s množstvím zajímavých míst, Austrálie řadí Fraser Island mezi své největší hity. A to i v konkurenci surfařského ráje Gold Coast, města Brisbane nebo Sydney s ikonickou budovou opery a mostem Harbour Bridge.

Fraserův ostrov - místo připomínající tropický ráj

Fraserův ostrov vypadá jako nějaký tropický kus země ve východní Asii. Mohou za to houby, které dokáží přežívat v písku a celkem tam prosperovat. Díky nim vzniká půda vhodná pro růst dalších rostlin. Tak se stane, že na písečném ostrově vyrostou bohaté mangrovové porosty, lesy eukalyptů a deštné pralesy.

Na největším písečném ostrově mají pochopitelně dost písečných pláží, to dá rozum.
Zdroj: Bigstockphoto

Kulisa bujné zeleně vytváří se sluncem zapadajícím za obzor kdesi v dáli v Pacifiku jednu z nejvyhledávanějších scenérií v okolí. A když se přidá ještě nějaký vrak vyvržený na břeh, iluze zapomenutého ráje je dokonalá. V létě a na začátku podzimu tady navíc můžete spatřit velryby.

Loď, kterou vezli k sešrotování, sešrotovalo počasí

Asi nejznámější vrak v okolí Fraserova ostrova představuje na pláž vržený vrak lodi Maheno, častý terč fotících turistů. Tahle zasloužilá námořní babička vystřídala řadu různých funkcí. Na začátku dvacátého století sloužila jako dopravní parník na linkách mezi Austrálií a Novým Zélandem. Během první světové války ale musela narukovat a stala se z ní nemocniční loď spojeneckých sil. Mezi tím sloužila i jako výletní loď ve Středozemním moři nebo na trase Sydney – Vancouver. Roku 1935 ale jako třicetiletá babička vyplula do Japonska k sešrotování. Cestou ji ovšem přepadl a zničil cyklón. Kvůli tomu nyní odpočívá vyvržena na břehu největšího písečného ostrova světa a patří k jeho symbolům.

Loď Maheno kdysi sloužila novozélandskému válečnému námořnictvu, nyní je atrakcí pro turisty.
Zdroj: Bigstockphoto

Jako půlka severu Moravy

Nelze se divit, že roku 1992 zařadilo UNESCO tenhle malebný kus země na seznam světového přírodního dědictví. Stalo se tak nejen proto, že se ostrov rozlohou přibližně rovná území, jež dohromady zabírají okresy Ostrava, Karviná a Frýdek – Místek, což jej pasuje na největší písečnou pevninu obklopenou mořem.

Co všechno lze na ostrově dělat?

Důvod obliby Fraserova ostrova najdeme také v úchvatných vyhlídkách na vodopády ve vnitrozemí a na široké okolí, pokud vyšplháte na vyhlídku zvanou Indiánova hlava.

Ale nezapomínejme pro krásu vnitrozemí ani na to, co Fraserův ostrov tvoří především – na písek. Když se po něm projedeme po okraji ostrova, získáme fantastickou vyhlídku na vlny tříštící se o břehy. Turisté tuhle vyhlídku milují. Lze se totiž nepřetržitě projíždět po 120 kilometrů měřící pláži! Během této cesty poznávají spoustu romantických zákoutí ostrova.

Spíš než o jímavou vyjížďku ve stylu Máchova Máje jde o docela nečekané dobrodružství. Terén je totiž místy tak těžký, že rozhodně nedoporučujeme vydat se na cestu v něčem jiném než ve vozidle s náhonem na všechna čtyři kola. Slovo „drncání“ rozhodně nevystihuje stav, ve kterém se tam ocitáte. Na několika místech jde spíš o motoristické rodeo. Nicméně ta vyhlídka za to rozhodně stojí!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

-25° 15' 55.0116", 153° 9' 14.76"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Milujete pískoviště? Fraser Island vám padne do oka