Přejít k hlavnímu obsahu

Západ Chorvatska: tipy na výlet a dovolenou

Chorvatsko musí aspoň jednou za život zkusit každý. Co když vás to ale na plážích omrzí? Máme pro vás jednoduché řešení.

Tentokrát jsme si vzali do parády západní část oblíbené dovolenkové destinace a podívali se, co se v ní dá dělat.

Kam do města: Pula

Tohle město je jasná volba. Nejen proto, že se tu pěkně projdete a dáte si dobrou zmrzku, ale především proto, že tu můžete spatřit jeden z nejvýznamnějších amfiteátrů na světě! Ten si můžete prohlédnout, ale klidně se do něj vydejte i na nějakou tu kulturní akci – konávají se tu třeba koncerty!

Pula má dlouhou a pestrou historii, zdejší nejimpozantnější památky má ovšem svůj původ v 1. století př. n. l., kdy se v Istrii zalíbilo Římanům a vybudovali tu typické římské město

západ Chorvatska Pula
Zdroj:
Bigstockphoto

K dalším zajímavostem patří ale i chrám svatého Augusta, triumfální oblouk rodiny Sergiů, archeologické muzeum, podzemní chodby nebo katedrála Nanebevzetí Panny Marie.  

Kam do přírody: Národní park Učka

V případě, že skutečně budete v Pule, to budete mít do tohohle krásného národního parku jen hodinu jízdy autem. Národní park Učka se rozkládá ve východní části Istrijského poloostrova. Jeho nejvyšším bodem je Vojak, hora sahající do nadmořské výšky 1 395 metrů, stejně tak vás ale může ohromit kaňon Vela Draga, do něhož se dostanete kousek od dálnice a mostu Učka. 

Vela Draga
Národní park Učka nabízí hory i úchvatný kaňon.
Zdroj:
Bigstockphoto

Na začátku budete stát v nadmořské výšce 600 metrů, na konci, po 3,5 kilometrech, pak o celých 447 metrů níž. Horní část kaňonu dosahuje šířky 450 metrů a v nejužším místě jsou od sebe stěny vzdáleny jen 150 metrů.

Kam za zábavou: Glavani Park

Pokud budete chtít zažít trochu zábavy a adrenalinu, vydejte se do místa zvaného Glavani Park v malé nenápadné obci Glavani, kterou najdete po půlhodině jízdy autem na severovýchod od Puly. 

lanový park
Glavani Park potěší malé i velké. Atrakce jsou tu pořádně rozmanité.
Zdroj:
Bigstockphoto

Odsud si odveze skvělé zážitky, ať už se řadíte k dospělým, nebo ještě ne. I děti si tu přijdou na své. Tenhle park otestuje vaši odvahu i šikovnost – záleží na tom, kterou z atrakcí si zrovna zvolíte. Bude to zip-line, obří houpačka, lezecká stěna, katapultování, jištěný skok z 20 metrů nad zemí nebo dvě trasy po lanech?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

44° 52' 11.9172", 13° 50' 45.3516"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Západ Chorvatska: tipy na výlet a dovolenou