Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Deset nejkrásnějších památek Rakouska: Navštivte historické centrum Vídně nebo zážitkovou železnici

Rakousko patří mezi nejvyhlášenější turistické destinace Evropy. A to jak v létě, tak v zimě. Tohle jsou ty nejkrásnější rakouské památky, které stojí za vaši návštěvu.

Vesnice Hallstatt

Pokud byste hledali nejslavnější rakouskou vesničku, rozhodně zamiřte do Hallstattu. Malebné místo o jedné ulici s typickým kostelíčkem tyčícím se nad jezerem je součástí snad každé druhé rakouské fotografie.

Vesnička s přibližně 800 stálými obyvateli se během hlavní turistické sezóny až do roku 2019 proměňovala v místo, které za den navštívilo klidně i milion turistů! Proto bylo potřeba jejich počet snížit. Ve zmíněném roce byl například omezen počet autobusů, které mohly do vesničky denně přijet, a byla zavedena taky řada poplatků pro „jednodenní návštěvníky“, kteří toužili po dokonalé fotografii.

Hallstatt – Rakousko
Vesnička Hallstatt zažívala obrovský nápor turistů. Kvůli koronaviru teď dlouho zela prázdnotou.
Zdroj:
bigstockphoto

Historické centrum Salzburgu

Kdo nenavštíví Salzburg, jako by v Rakousku ani nebyl! Díky precizní práci italských architektů Vincenza Scamozziho a Santiniho Solariho se stalo historické jádro města součástí seznamu UNESCO. Součástí města je řada slavných historických staveb, jako například klášter sv. Petra, hojně navštěvovaná pevnost Hohensalzburg či katedrála sv. Ruperta a Virgila – zdejší nejvýznamnější sakrální stavba. Nezapomeňte si Salzburg prohlédnout taky z vrchu Mönchsberg, odkud ho budete mít doslova jako na dlani.

Historické centrum Štýrského Hradce

Pokochali jste se Salzburgem? Pokud vám to plány dovolí, zajeďte si na výlet taky do Štýrského Hradce. Zdejší historické centrum je stejně malebné a rozhodně stojí za návštěvu. Nepřehlédnutelný je tady třeba barokní zámek Eggenberg, který byl v roce 2010 zapsán do seznamu UNESCO. Součástí města je zhruba tisícovka dalších budov, které jsou směsicí různorodých architektonických stylů a uměleckých hnutí. Nejvýraznější symbolem města je bezesporu Hodinová věž Uhrturm na zámeckém vrchu Schlossberg z počátku 18. století.

Hrad Hohenwerfen

Lákají vás starobylé hrady a zážitky? Pak se vydejte na prohlídku hradu Hohenwerfen. V lůně nádherné a drsné přírody mezi horami se zvedá kopec a na něm 900 let stará nedobytná pevnost Hohenwerfen. Impozantní obranný hrad, jehož původním účelem bylo chránit salcburské knížecí arcibiskupy, si trůní vysoko nad údolím, kudy protéká řeka Salzach.

Absolvovat tady můžete nejen prohlídku hradu s výstavou historických zbraní a hladomornou, ale taky můžete zamířit do stylového hradního hostince a obchodu s „rytířskými potřebami“. Největším lákadlem je ale nepochybně první rakouské sokolnické muzeum a naučná stezka na téma draví ptáci.

Hohenwerfen Rakousko
Hrad láká na prohlídku s výstavou historických zbraní, hladomornu i sokolnictví.
Zdroj:
bigstockphoto

Zámek a zahrady Schönbrunn

U hradů a zámků ještě chvíli zůstaneme. Věděli jste, že zámek a zahrady rakouského císařského sídla Schönbrunn byly jednou z prvních památek v zemi zapsaných na seznam světového kulturního dědictví UNESCO? Opravdu! Schönbrunn, jakožto nejnavštěvovanější turistická atrakce Rakouska, sloužil jako letní rezidence Habsburků a jeho předlohou byl francouzský zámek Versailles v Paříži. V okolí zámku najdete barokní menažérii, která je nejstarší zoologickou zahradou na světě, reprezentativní státní sály, menší palác s vyhlídkou Gloriette a také skleník známý jako Palmenhaus.

Historické centrum Vídně

Ani hlavní město Rakouska, které leží na řece Dunaj, nemůžeme nechat bez povšimnutí. Vídeň je největším a nejvýznamnějším kulturním, politickým a hospodářským centrem této alpské země. Podle různých průzkumů jde zároveň o jedno z nejlepších měst pro život! Jeho historické centrum je zapsané na seznamu UNESCO a nutno říct, že zcela právem. Během prohlídky starobylého centra tady poznáte tři nejvýznamnější období stylu a architektury v Rakousku, a to středověkou gotiku, rané baroko a neoklasicismus.

Semmeringská železnice

Horská železniční dráha Semmering je považována za tu vůbec nejmalebnější v celém Rakousku. Postavena byla mezi lety 1848 a 1856. To proto, aby byl překonán přes 1 000 metrů vysoký horský průsmyk. Železnice se objevila v několika filmech i literárních dílech. Ve své době šlo o nejvýše položenou železnici na světě. Jejím hlavním cílem bylo co nejlepší začlenění do okolní krajiny. Dnes patří semmeringská železnice a její okolí mezi významné turistické atrakce a nejnavštěvovanější místa s jedinečnou atmosférou.

Semmeringská železnice Rakousko
Semmeringská železnice je údajně tou nejmalebnější v zemi.
Zdroj:
bigstockphoto

Prehistorická kůlová obydlí v Alpách

Chcete se vydat po stopách rakouských předků? Zamiřte do malebné alpské krajiny! Udělejte si výlet třeba kolem jezera Attersee v obcích Litzlberg a Abtsdorf nebo kolem jezera Mondsee v Horním Rakousku. Právě tady je rozeseto několik prehistorických obydlí (větší část najdete Švýcarsku) z období mezi lety 5000 až 500 před naším letopočtem. Zdejší domy na kůlech byly předmětem několika archeologických průzkumů, které nám poskytly náhled do života v prehistorické době a také ukázaly způsob, jakým se komunity v této době vyrovnaly s okolním prostředím.

Chrám husarů

Tuhle klasicistní stavbu najdete na malém kopečku (496 m) v masivu Anninger u Mödlingu, v přírodním parku Föhrenberge. Malebný chrám je jednou z mnoha uměleckých staveb, které nechali postavit Liechtensteinové v okolí hradu Liechtenstein. Chrám, který slouží jako památník, tady nechali vystavět na počest bitvy u Aspern (21.-22. 5. 1809). Součástí je i hrobka s pěti padlými husary. Památník je krásný nejen ve dne, ale především v noci. Osvětlují ho totiž panely využívající solární energii.

Vodní zámek Ort v Traunsee

Abyste se k zámku dostali, musíte překonat téměř 130 metrů dlouhý dřevěný most. Zámek, který byl do současné podoby přestavěn v patnáctém století, je volně přístupný turistům. Nejstarší částí zámku je věž, kterou dal v 15. století postavit císař Fridrich III. Na nádvoří trojúhelníkového tvaru najdete pozdně gotické arkády, venkovní gotické schodiště, fresku ze 17. století a kapli. V bývalém vězení je umístěna malá expozice o vězeňství a trestním právu. V zámku se nachází i restaurace a konferenční sály.

Vodní zámek Ort Rakousko
Abyste se k zámku dostali, musíte překonat téměř 130 metrů dlouhý dřevěný most.
Zdroj:
bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

47° 33' 35.7831", 13° 38' 34.4409"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Deset nejkrásnějších památek Rakouska: Navštivte historické centrum Vídně nebo zážitkovou železnici