Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejkrásnější pláže Evropy, od kterých vás dělí pouhé dvě hodiny letu

Za proslulými plážemi nemusíte cestovat na druhý konec světa. I evropské destinace, kam vás letadlo dopraví do dvou hodin, se můžou pochlubit řadou atraktivních krásek.

Černá Hora: Bečići, Kopakabana a Mogren

Od návštěvy Černé Hory vás dělí 913 kilometrů a pouhá hodina a půl letu. Jakmile dorazíte na místo, můžete si vybírat z oblázků, skal, ale i písečných pláží. A jaké pláže tady patří mezi ty nejkrásnější? Během návštěvy tohohle pobřežního státu rozhodně nevynechejte pláž Bečići ve stejnojmenné lokalitě. Dva kilometry dlouhá pláž je považována za jednu z nejkrásnějších na Jadranu.

O něco méně slavná, avšak stejně krásná je i pláž Kopakabana v Ulcinji, která, jak už možná tušíte, byla pojmenovaná podle proslulé pláže v Riu de Janeiro. Tahle kráska je 900 metrů dlouhá a najdete na ní téměř 500 slunečníků a 800 plážových lehátek.

Neméně kouzelná je i pláž jménem Mogren. Tu najdete pro změnu v samotném centru Budvy. Tvoří ji vlastně dvě menší plážičky, které jsou dlouhé celkem 350 metrů, což v porovnání s předchozími plážemi není nijak mnoho. Jejich zajímavostí je třeba to, že je propojuje tunel nebo skutečnost, že od samotné Budvy jsou odděleny vysokými útesy.

Pláže v Černé Hoře do dvou hodin letu
Od proslulých černohorských pláží vás dělí pouhá hodina a půl letu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Chorvatsko: Zlatni Rat, Punta Rata a Stiniva

Cesta letadlem do Chorvatska je o pět minut delší, než v případě dovolené v Černé Hoře. A to i přesto, že Chorvatsko je vzdušnou čarou blíž (875 kilometrů). Po příletu vás zaujme zdejší příroda, stejně jako čisté moře a kouzelné pláže.
Mezi ty nejkrásnější patří už tradičně pláž Zlatni Rat na ostrově Brač, která se pravidelně umisťuje v žebříčku nejkrásnějších pláží světa. Bílý pruh písku, jehož konec se mění v závislosti na síle větru a mořských proudech, sem každoročně láká tisíce turistů z celého světa.

Chorvatsko ale není jen Zlatni Rat, ale také méně „komerční“ krásky. Jednou z nich je třeba pláž Punta Rata s útesem a borovicí, jehož fotku najdete na každé druhé chorvatské pohlednici. Pláž je součástí luxusního letoviska Brela na Makarské riviéře. Punta Rata, oceněná Modrou vlajkou za nejvyšší stupeň ekologické čistoty moře, přitahuje turisty překrásnou modří a stínem stoletých borovic. Zajímavostí je i to, že ji časopis Forbes zařadil mezi TOP 10 nejkrásnějších pláží světa.

Zapomenout nesmíme ani na zátoku Stiniva na ostrově Vis, která se v posledních letech umístila na předních příčkách žebříčků o nejkrásnější pláž Evropy. Pláž ve stejnojmenné zátoce dokonce porazila i zbožňovanou řeckou pláž Navagio na ostrově Zakynthos. Okouzlující zátoka vznikla zřícením stropu velké jeskyně, pro kterou se stala chráněným geomorfologickým přírodním výtvorem.

Chorvatské pláže do dvou hodin letu
Do Chorvatska se letadlem dostanete za necelé dvě hodiny. Těšit se můžete na kouzelná panoramata a vyhlášené pláže.
Zdroj:
Bigstockphoto

Francie: Bregancon, En-Vau a Escalet

Do Francie vás letadlo přepraví za hodinu a tři čtvrtě. Pokud se tady toužíte oddávat sladkému lenošení a nic nedělání na plážích, určitě se vám vybaví proslulé Azurové pobřeží, které je širokými pásy písku a oblázků doslova prošpikované. Mezi nejkrásnější pláže patří nepochybně pláž Bregancon, lemovaná skalami, která je ideálním místem k trávení pohodové dovolené i ke šnorchlování.

Další kráskou je i záliv En-Vau. Ten najdete mezi městy Marseille a Cassis. Protože je pláž hůře přístupná (lodí nebo úzkou stezkou mezi skalisky), nebývá ani v hlavní sezóně příliš přeplněná. Barva vody a skalní útesy, které vás ze všech stran obklopují, tady vytváří idylický přírodní obraz.

Pokud dáváte přednost spíše písčitým plážím, vydejte se na pláž Escalet u městečka Ramatuelle. Úzký pás jemného písku lemovaný zelenými kopci z jedné a tyrkysovým mořem z druhé strany je ideální pro rodiče s malými dětmi.

Francouzská pláž
Proslulé francouzské pláže najdete zejména na Azurovém pobřeží.
Zdroj:
Bigstockphoto

Itálie: Marasusa, La Pelosa beach a Cala Goloritzé

Za dvě hodiny (bez deseti minut) se dostanete letadlem i do Itálie. A tady si můžete z kouzelných pláží vybírat po celou dobu pobytu. Protože je jich tolik, za jednu dovolenou nemáte šanci navštívit všechny. Proto se vydejte alespoň na pláž Marasusa, která je klenotem Kalábrie, potažmo střediska Tropea. Najdete tady malebné útesy i romantické zátoky doslova jako stvořené pro ničím nerušenou relaxaci.

Součástí pevniny je i pláž La Pelosa beach, která patří k těm nejkrásnějším, ale také nejnavštěvovanějším. Během hlavní turistické sezóny proto bývá dosti zaplněná. Pláž je dlouhá 300 metrů a dosahuje šířky až 60 metrů. Protože se tady během hlavní sezóny sešlo denně klidně i 6 000 lidí najednou, vstup na pláž je nově zpoplatněn a omezen na 1 500 návštěvníků.

Další zajímavou kráskou je i Cala Goloritzé, která se nachází na východním pobřeží Itálie. Pláž se skládá z hrubě zrnitého bílého písku a oblázků a její krásu umocňuje impozantní skalní oblouk klenoucí se nad mořem i majestátní skalní věž Punta Goloritze, oblíbený cíl zdejších horolezců.

Italské pláže
V Itálii si můžete z okouzlujících pláží vybírat.
Zdroj:
Bigstockphoto

Anglie: Sinclairs Beach, Holkham a Porthcurno

Přestože Anglie nepatří mezi oblíbené cíle turistů, kteří touží po sladkém nicnedělání na proslulých plážích, i tady najdete krásky, které vám vezmou dech. Jednou z nich je například Sinclairs Beach, kde můžete při troše štěstí zahlédnout taky velryby. Pláž najdete jižně od John OGroats.

Další kráskou, která si zaslouží vaši návštěvu, je pláž Holkham. Najdete ji u Norfolku, kde zaujímá téměř pět kilometrů. Pláž je tvořena bílým pískem a ani během hlavní turistické sezóny tady není „hlava na hlavě“.

Poslední kráskou, kterou v našem výčtu anglických pláží zmíníme, je pláž Porthcurno. Nutno podotknout, že tahle magická hříčka přírody je určena k návštěvě zejména romantikům a milovníkům divoké přírody. Prakticky ze všech stran ji totiž obepínají skály a divoké útesy. Jedinečnost tohoto místa podtrhuje bílý písek, různé potůčky a malé bazénky vytvořené ze skal.

Pláž v Anglii
Ani Anglie není, co se krásných pláží týče, pozadu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Bulharsko: Balčik, Karadere a Cocoa Beach

Do nejoblíbenějšího a nejnavštěvovanějšího bulharského letoviska Varna se dostanete letadlem za 1:55 hod.  Pokud sem míříte kvůli kilometrům písčitých pláží, rozhodně si dovolenou užijete. Láká vás spíše klidnější pláž pro rodiny s dětmi? Zamiřte na pláže v letovisku Balčik. Pozvolný vstup do moře náležitě ocení děti i méně zdatní plavci.

Milovníci romantiky si pak jistě zamilují divokou krásku Karadere , kam se dostanou z vesničky Byala. Pláž má na délku tři kilometry a je lemovaná zelení. Ani v hlavní sezóně se tady netísní davy turistů, což ocení zejména příznivci klidné a ničím nerušené dovolené. Zajímavostí také je, že v okrajové části pláže vyvěrá pramen pitné vody.

Za návštěvu stojí také pláž Cocoa Beach, která sice nepatří mezi ty nejznámější, o to kouzelnější atmosféru ale pobyt na ní nabízí. Pláž je 8 kilometrů dlouhá a zhruba 50 metrů široká. Místy ji lemují písečné duny. Součástí pláže jsou i stylové restaurace, půjčovny sportovního vybavení a v létě se zde konají party s Djs pod širým nebem.

Bulharská pláž
Bulharsko je známé zejména pro své písčité pláže, které ocení rodiny s dětmi.
Zdroj:
Bigstockphoto

Korfu: Paleokastritsa, Mirtiotissa a Porto Timoni Beach

Stálezelený ostrov Korfu je označován jako smaragd Řecka. Protože jde o jeden z nejseverněji umístěných ostrovů, letadlo vás na něj dopraví za sto dvacet minut. Úžasné scenerie, které jsou ruku v ruce s divokými a okouzlujícími plážemi a tradiční architekturou zaujmou i ty nejnáročnější cestovatele.

Jednou z nejnavštěvovanějších a nejkrásnějších letovisek je nepochybně Paleokastritsa  se stejnojmennou hlavní pláží, která je pokrytá oblázky v kombinaci s hrubším pískem. Průzračné moře, řada vyhlášených restaurací a základna vodních sportů, dělá z této krásky jednu z nejvyhledávanějších pláží ostrova.

Pokud toužíte po klidnější pláži a zároveň patříte mezi vyznavače nudismu nebo naturismu, vydejte se na písčitou  Mirtiotissa Beach. Počítejte, ale s tím, že cesta sem je poněkud náročnější a skútry nebo automobily se slabší kubaturou ji nemusí zvládnout.

Bezkonkurenčně nejmagičtější pláží ostrova je Porto Timoni Beach – dvojitá pláž, která je součástí mysu Arrilas. Na pláž se můžete vydat pěšky (nezapomeňte na dobré obutí a dostatek vody) nebo se sem nechte svézt člunem za 20 eur. Odměnou po  náročné cestě vám bude tyrkysové moře a jedinečné scenerie, které jinde prostě nenajdete.

Korfu pláž
Jedny z nejkrásnějších evropských pláží najdete i na stálezeleném ostrově Korfu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7

 
 

Místo

42° 16' 52.284", 18° 52' 20.0136"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější pláže Evropy, od kterých vás dělí pouhé dvě hodiny letu