Přejít k hlavnímu obsahu

Kam za vínem v Asii? Ochutnejte víno z hor nebo to, které podávají v luxusních amerických restauracích

Když se řekne víno, naprostá většina z nás si pravděpodobně představí vyhlášené vinice ve Francii nebo Itálii. Jen málokdo by tak za ochutnávkou vinných specialit zamířil do Asie.

A to by byla věčná škoda. Třeba v oblasti Přední Asie a Kavkazu začali místní obyvatelé připravovat víno už před 8 000 lety! Kam zamířit na degustaci nebo prohlídku tradičních vinic?

Dalat (Vietnam)

O vietnamské lokalitě Dalat se hovoří jako o Paříži uprostřed hor. Nutno podotknout, že zcela oprávněně. Dalat, coby hlavní město provincie Lam Dong, bylo založeno během 90. let 19. století francouzsko-švýcarským lékařem a bakteriologem Alexandrem Yersinem. Okouzlující Dalat je městem vodopádů a květin. V jeho okolí najdete stálezelené lesy, jezera a kopce. Ochutnat tady můžete věhlasné víno Vang Dalat, které se vyrábí z místních kvalitních hroznů. Ročně se ho odsud vyveze na několik milionů litrů do celého světa!

Yantai-Penglai (Čína)

Věděli jste, že první vinice byly v Číně vysázeny přibližně před 2 000 lety? Vůbec první révové keře, které údajně pocházely z Íránu nebo Kavkazu, sem přivezl generál Čang Čchien v roce 128 př. Kr. Dodnes tady najdete několik starobylých odrůd, které jsou dědictvím bohaté vinařské minulosti.

Čína produkuje značný počet rýžových a ovocných vín. Nejznámější je nepochybně víno Yantai, které pochází z provincie Šan–tung. Oblíbené je i Red china z nedalekého Pekingu. Dáváte přednost spíše bílým vínům? Pak ochutnejte Shacheng z provincie Che–pej a bílý Minguan z provincie Che–nan. Pokud si chcete tradiční čínská vinařství prohlédnout v celé jejich parádě, zamiřte do provincie Yantai-Penglai, kde se jich nachází zhruba stovka.

Asijská vína
Vinařství sice není v Asii rozšířené tolik jako v Evropě, přesto tady najdete několik desítek vyhlášených vinařských regionů.
Zdroj:
Shutterstock

Maháráštra (Indie)

Protože značná část Indie leží v tropickém podnebním pásu pod obratníkem Raka, Indové už od nepaměti zakládají vinice ve vyšších nadmořských výškách (zhruba 1 000 m n. m.), kde má réva specifické podmínky pro růst a dozrávání, které se nepochybně projevují na bohaté a silné chuti vína.

Víno se zde vyrábí po generace a ta nejlépe hodnocená vinařství najdete v lokalitách Baramati, Deccan Plateau, Huderabad, Tamil Nadu a Paňdžáb. Největší plochy vinic pak najdete ve státech Maháráštra, Karnátaka a Andhrapradéš. Z místních specialit doporučujeme k ochutnání vína Bangalore, Gulabi a Sultana.

Hokkaidó (Japonsko)

Základy moderního japonského vinařství byly položeny až na konci 19. století. Právě tehdy totiž byli mladí japonští vinaři vysláni do francouzského Bordeaux, aby se zde naučili klasickým francouzským výrobním postupům. Nabyté zkušenosti přetavili v praxi zejména v oblastech Hokkaidó a Yamanashi.

Ze specifických odrůd můžeme jmenovat třeba koshu, která má silnější slupku než jiné druhy vína, takže dobře odolává častým dešťům, které oblasti vládnou zejména v červnu. Dnešní produkce japonských vín kombinuje japonské, americké a evropské odrůdy, z nichž našinci bude jistě známé Chardonnay, Ryzlink, Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Za ochutnávku nepochybně stojí víno Tendo, Hitomi, Tokachi nebo Shinshu.

Red Mountain (Myanmar)

Myanmar je rájem vína a rajčat. Kdo by to do něj kdy řekl? Pravdou ovšem zůstává, že i tady můžete vyrazit na řízenou degustaci do některého z místních vinařství nebo si domů jako suvenýr přivézt kvalitní víno, které vás dostane neotřelou a plnou chutí.

Tím nejnavštěvovanějším vinařstvím je nepochybně Red Mountain, které bylo jako první v zemi založeno v roce 2002. Moderní vinařství s nádherným výhledem na jezero Inle umožní zájemcům ochutnat nádherně kopřivový, zlatý Sauvignon Blanc, temně rudý Shiraz, průzračný a slaďoučký pozdní sběr Muškátu nebo proslulé Rosé D’Inle.

Vinné sklenice a barmské vinařství
Asie se může pochlubit řadou specifických odrůd i víny plné chuti.
Zdroj:
Shutterstock

Khao Yai (Thajsko)

Vinice v Thajsku zaujímají zhruba 4 000 hektarů, což je například v porovnání s plochou ve Francii (792 000 ha) opravdu jen zanedbatelný zlomek. Vůbec první thajské víno se prodalo v roce 1995. Postupem času si našlo odběratele v Japonsku, ale také v Evropě. Proslulá vinařství najdete ve třech regionech Prachuap Khiri Khan, Pattaya a Khao Ya s nadmořskou výškou pohybující se okolo 110 až 530 metrů nad mořem. Mezi nejlepší vína, která můžete v současnosti v Thajsku ochutnat patří nepochybně Chenin Blanc, Viognier, Syrah, Petit Syrah a Tempranillo.

Galilea (Izrael)

Výroba vína v Izraeli sahá až do biblického období. Ročně se odtud do celého světa vyveze zhruba 10 milionů lahví kvalitního a chuťově plného vína, které se prodává zejména v luxusních restauracích západní Evropy a v Americe.

V Izraeli se produkcí vína zabývá na 230 podniků různých velikostí. Mezi nejznámější vinařské oblasti patří nepochybně Galilea, Shomron, Samson, poušť Negev a Judské vrchy. Zmíněná oblast Galilea je díky podnebí považovaná za nejvhodnější region pro vinařství. Nejvíce vinic tak najdete ze zcela pochopitelných důvodů právě zde.

Nejvýše položené vinice se nacházejí až ve výškách 1 200 m n. m. Za ochutnávku stojí třeba zdejší Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc a Merlot.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4 a zdroj 5

 
 

Místo

11° 55' 19.3187", 108° 27' 32.2873"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam za vínem v Asii? Ochutnejte víno z hor nebo to, které podávají v luxusních amerických restauracích